madeleinerecept3maj3
Landleys Frestelser: Rosmarindoftande kycklingspett med sardellmajonnäs, krispig vårsallad och morotsplättar med getost
Madeleine Landley: Vad härligt att grillsäsongen äntligen är igång på allvar! Förra helgen grillade vi varje dag. Trots min tajta receptplanering hann vi med att grilla både rött och vitt kött, kyckling, fisk och frukt. Nu väntar jag bara på att vi ska kunna sitta ute och äta också. Vissa av er kanske till och med redan har gjort det?
  
Grillen går varm oavsett årstid
Vi grillar året runt. Till och med på vintern grillas det – med dunjacka och pannlampa. Därför blir jag lite extra glad när solen tittar fram och man kan grilla utomhus utan istappar i snoken. Något mer underbart än att stå med ett glas rosé i kvällssolen och peta lite i kolet och lyssna på fåglarnas kvitter har jag svårt att tänka mig. Det är livskvalitet!
  
Gas eller kol?
Huruvida man ska grilla med kol eller gas tvistar de lärda om. Har man ont om tid är det bra att kunna tillgå en grill med gas, men jag föredrar kol. Att det smakar godare med kolgrillat kanske bara sitter i mitt huvud, men doften av tändvätska, är åtminstone för mig, starkt förknippat med sommar. Oftast tänder vi grillen med en elektronisk tändare, men de få gånger tändvätskan kommer fram (till exempel vid picknick) kan man vara säker på att det är sommar. Lyxen att dessutom kunna slänga på en efterrätt över den sista, perfekta glöden – det är svårslaget.
  
Självklart kan du hitta både tips och trix, goda marinader och glazer, samt läckra grillrätter i Landleys kök Gå in och fyll på med inspiration. Något jag är extra förtjust i är grillad frukt i kombination med kött. De här jordgubbspyntade kycklingspetten blir fantastiskt goda och passar perfekt med ett glas rosé en solig kväll. Med lite tur har vi några sådana att se fram emot framöver.
  
Rosmarindoftande kycklingspett med sardellmajonäs,
krispig vårsallad och morotsplättar med getost
För: 4 personer
Vin: Boschendal Rosé (nr 6007) - 79:-
    
madeleinerecept 3maj1Rosmaringlaze:
2 msk grovklippt, färsk rosmarin
3 msk olivolja
1 msk honung
3 msk rosévin
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
4 kycklingfiléer
250g jordgubbar
 
Getostspäckade morotsplättar:
4 morötter
150g getost
3 ägg
salt, peppar
 
madeleinerecept3maj2Krispig vårsallad:
100g sockerärtor
1 rödlök
1 röd paprika
70g machésallad
1 msk äppelcidervinäger
1/2 lime
1 msk svarta sesamfrön
 
Sardellmajonäs: 
1 dl majonäs
1 msk creme fraiche (34%)
1 äggula
45g sardeller
peppar

1. Grovklipp rosmarinen och rör ihop med olivolja, honung, rosévin och sambal oelek. Pressa i en vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar. Skär upp kycklingen till lagom stora bitar (3 ca bitar per filé) och lägg sedan i marinaden några timmar. Varva kycklingbitar och jordgubbar på grillspett när det är dags att grilla. Kläm gärna fast några kvistar med rosmarin mellan bitarna.
 
2. Riv morötterna på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda ihop getost och ägg och rör sedan ner morotsrivet. Smaka av med salt och peppar och stek sedan till plättar i en stekpanna.
 
3. Finstrimla sockerärtor, rödlök, paprika och blanda ihop med machésallad. Häll på vinäger och riv skalet och pressa i saften från en halv lime. Sprinkla svarta sesamfrön över.

4. Ha ner majonäs, creme fraiche, en äggula och sardeller i en mixer. Kör till en slät smet och smaka av med salt. Ställ svalt till servering.

5. Grilla kycklingspetten till de är genomlagade. En innertemperatur på 70°C är lagom.

 

madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök
   

 

 

/Madeleine Landley i FoodMonitor 2012-05-03