madeleinerecept18maj1
Landleys Frestelser: Grillad pepparrotslax med coleslaw och potatisklyftor
Madeleine Landley: Packa, packa, packa. Att sista-minuten-packa har blivit lite av mig grej. Av någon orsak kommer jag alltid på att jag har saker att tvätta, stryka och sy dagen innan avresa. Därför slutar det oftast med att jag står och paniktorkar mina halvblöta kläder med hårtorken samtidigt som jag hysteriskt undrar om jag har fått med mig allt. Självklart har jag oftast inte det – då är det tur att man inte ska resa till månen, utan kan få tag i det som man glömt hemma på vardagsrumsbordet.
 
Den här gånger bär det av till Amsterdam för att leka turist. Våren har varit rätt hektisk och nu ska det bara semestras – inga måsten, inget jobb. Amsterdam är en trevlig stad och ett extra plus är att det är en kort flygresa. Vackra gamla hus trängs mellan kanalerna och massvis av tulpaner står i full blom nu under våren. Människorna i Amsterdam är också väldigt trevliga. Om det beror på rökat låter jag vara osagt, men om man bortser ifrån den rätt dåliga servicen på restaurangerna så blir man alltid trevligt bemött.

Medan jag glider runt i Amsterdam och kollar på tulpaner bjuds ni här på en av mina favoritanrättningar, grillad lax. Lufttorkad skinka och lax blir otroligt gott ihop, framför allt med lyftet av pepparroten. Det bästa har jag dock inte nämnt än – det är väldigt lättlagat. Perfekt när man bara vill ta det lugnt och njuta av ledigheten.
 
Grillad pepparrotslax med coleslaw och potatisklyftor
För: 4 personer
Temperatur: 225°

madeleinerecept18maj2Grillad lax:
4 laxfiléer
125g pepparrotsost
140g lufttorkad skinka (2 paket)
1 msk färsk persilja
2 tsk chiliolja
salt, peppar, oregano

Coleslaw:
400 g vitkål
2 morötter
1 gul lök
2 msk äppelcidervinäger
4 dl creme fraiche (34%)
1 dl majonäs
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano, persillade

Potatisklyftor:
600g potatis
2 msk flingsalt
peppar, persillade, grillkrydda


1. Lägg ut laxfiléerna på en skärbräda och bred på ett tjockt lager med pepparrotsost. Klipp över persilja och krydda, linda sedan in laxen i den lufttorkade skinkan. Ringla över chiliolja och grilla i ca 10 minuter.

2. Hyvla vitkålet med en osthyvel och riv morot och lök på ett rivjärn. Rör ihop crème fraîche, majonäs och pressad vitlök tillsammans med vinäger och kryddor. Blanda ihop allt och låt det sedan stå svalt (gärna under dagen).

3. Skölj och gnugga potatisen och skär sedan till klyftor. Häll flingsalt i botten av en ugnsfast form, fördela ut potatisklyftorna och låt dem stå i 225° i ca 30-40 minuter.

 

 
madeleine1Detta recept och många fler hitar du i Landleys Kök
  
/Madeleine Landley i FoodMonitor 18.05.2012