Kriminella nätverk har flyttat fram sina positioner
LEDARSTICK Den senaste tiden har det varit många avslöjanden i media om hur kriminella nätverk, ofta driva av klaner, har tagit allt större plats runt om i landet. Hatet och hoten mot journalister från de kriminella är ett stort problem. Även FoodMonitor har den senaste tiden tagit emot hat och hot efter det att vi gjort avslöjanden. Det verkar som de kriminella nätverken i Sverige idag känner sig säkra. Det är ett allvaligt hot mot demokratin.
Det stora problemet i dagsläget är att polisen i inte avsatt tillräckliga resurser. Detta trots att regeringen har ett 34-punktersprogram.
LÄS OCKSÅ: https://www.regeringen.se/regeringens-politik/ett-tryggare-sverige/34-punktsprogrammet-regeringens-atgarder-mot-gangkriminaliteten/
Polisen borde vara proaktiv och erbjuda stöd så fort de får kännedom om hat och hot mot journalister – alltså det som polisen i vardagstal kallar för demokratibrott. Här behövs det skärpning. Vi noterar att polisen tenderar att bolla frågan mellan handläggare.
Om inte polisen agerar med kraft så riskerar det att leda till att journalister blir rädda och oroliga för sina familjers säkerhet och av ren självbevarelsedrift inte gör de avslöjanden som allmänheten förväntar sig.
Det riskerar i sin tur göra att de kriminella nätverken konsoliderar sina positioner och låter korruptionen genomsyra samhället än mer.
För livsmedelsindustrin är riskerna uppenbara. Vi har de senaste åren sett bland annat hur stora mängder kött under förs in i landet i transporter utan kylning och utan spårbarhet för att sedan hamna hos misstänkt kriminella restauranger runt om i landet.
Vi ser också hur många små nystartade livsmedelsföretag kontinuerligt olagligen försöker ta in livsmedel utan hälsointyg. Vissa sändningar fastnar i de stickprovskontroller som Tullverket och Livsmedelsverket gör. Men det är nog en droppe i havet. Kriminaliteten gör att de laglydiga livsmedelföretagen får en konkurrensnackdel. Även här borde polisen göra mer för att slå sönder de kriminella nätverken.
p5HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: Importkontrollen av kött behöver skruvas upp
FoodMonitor görs av frilansare, hjälp oss gärna att stå emot hat och hot från kriminella nätverk genom att prenumerera på FoodMonitor Plus.