Debatt:
ICA och City Gross,
hamna inte på efterkälken!
Willys och Coop var de butikskedjor som senast kom med det glädjande beskedet att de slutat sälja burägg. Hemköp, PrisXtra och Lidl har tidigare tagit samma positiva beslut. ICA och City Gross säljer fortfarande burägg.
Camilla2Andelen hönor i bur minskar stadigt, som ett resultat av att konsumenter och handel tagit ställning. City Gross är en växande butikskedja som fortfarande säljer burägg. ICA har plockat bort buräggen från sitt centrallager men enskilda handlare tillåts köpa in och sälja burägg. Enligt underlag från några av Djurens Rätts lokalavdelningar som undersökt sina lokala ICA-butiker är det fler än 90 procent av ICA:s butiker som redan slutat sälja burägg. ICA dröjer ändå med att helt få bort buräggen från sina butiker, trots att de bara utgör fyra procent av deras totala äggförsäljning.


Buräggsförespråkarna menar att de frigående systemen är sämre för hönorna än burarna, och därför vill de att hönorna även fortsättningsvis ska hållas instängda i burar. Djurens Rätt menar däremot att hönor och andra djur inte ska tvingas leva sina liv i bur. Det är en omodern djurhållning som borde ha förpassats till historien för länge sedan. Att stänga in hönor i burar med gallergolv och en yta motsvarande ett A4-ark per höna gör det omöjligt för dem att bete sig naturligt, vilket de och alla andra djur ska ha möjlighet till enligt den svenska djurskyddslagen. En stor del av hönors naturliga beteende är att picka och krafsa i marken. Det är omöjligt på burarnas gallergolv. När utlopp för naturligt beteende hindras uppstår stress och frustration. Hönorna mår psykiskt dåligt.


Det finns allvarliga djurskyddsproblem i både burarna och i de frigående systemen. I burarna är möjligheter till naturligt beteende och rörelse i princip obefintliga. Det är dessutom så trångt att hönorna inte ens kan sträcka på vingarna. Att burarna har så kallad inredning (sittpinnar, ströbad och rede) låter tjusigt för konsumenterna men lämnar mycket att önska om vi utgår från hönornas perspektiv. För de så kallade frigående hönorna är grupperna alldeles för stora för hönornas bästa och parasitförekomsten högre än i burarna eftersom hönorna i frigående system går på golvet och kommer i kontakt med avföring.
Vår poäng är att potentialen att förbättra för hönorna är större i de frigående systemen. En bur är en bur med alla sina begränsningar. Djurens Rätt arbetar för att att alla hönor ska ha möjlighet att vara utomhus och få picka och krafsa i marken. Vi anser att inga hönor ska hållas i bur och att gruppstorlekarna i de nuvarande frigående systemen måste minskas så att de bättre är anpassade till hönans behov.
Idag hålls en femtedel av hönorna i den svenska äggindustrin i burar, vilket motsvarar ungefär 1,5 miljoner hönor. Omkring 5,6 miljoner hålls i så kallade frigående system. Av dem lever knappt en miljon i ekologisk produktion och de får vara utomhus på sommaren. Utevistelsen är den djurskyddsmässigt viktigaste skillnaden mellan ekologisk och konventionell äggindustri. I övrigt är skillnaderna små.


En höna är en kännande individ, med intressen och behov. Vilken rätt har vi att ignorera dessa och stänga in henne i en bur? Handeln bär inte hela ansvaret själva men en del av det, och det fina är att den ansvarsdelen är enkel att ta. ICA och City Gross, hoppa av kälken som hamnar efter, sluta sälja ägg från hönor i bur ni också!


Camilla Björkbom,

Förbundsordförande Djurens Rätt
Camilla3
Foto: Djurens Rätt.