laIMG 0970
Ledare:
Skamligt agerande av Lantmännen
Lantmännen vill inte att konsumenterna får reda på att deras pasta, som tillverkas i Järna, är sämre än motsvarande italiensk pasta. Man vill definitivt inte att det kommer fram att pastan Må bra Penne Ljus Fiberpasta innehåller sex gånger mer av tungmetallen och miljögiftet kadmium än den i sammanhanget bästa pastan i Livsmedelsverkets test som var ICA Basic Lasagneplattor som tillverkas i Italien. Lantmännen verkar inte dra sig för att utöva påtryckning på Livsmedelsverkets personal för att dölja resultaten. Det har FoodMonitor kunnat avslöja.
Läs mer: Lantmännens pasta sämst i test
Läs mer: Lantmännen utövade påtryckning på Livsmedelsverket
Det är en inte ovanlig reaktion för ett bolag att vilja hindra skadlig information från att läcka ut i media. Men det är något helt annat när nu Lantmännen utövar påtryckning mot personal på en myndighet.
”Lantmännen menar att om den aktuella informationen kommer ut kommer Lantmännens Järnaenhet att behöva läggas ner.”
Så skriver en kemist på Livsmedelsverket i sina minnesanteckningar efter ett möte i slutet av mars med representanter från Lantmännen Cerealia. Syftet är tydligt – att få kemisten och hennes kollegor att känna sig pressade att hålla tillbaka information som kan skada Lantmännen.
Det var Lantmännen som ville ha mötet efter det att bolaget tycks ha insett vidden av Livsmedelsverkets resultat som omfattar kemiska analyser av totalt 104 olika pastaprodukter från Sverige och andra länder inom EU.
Lantmännens pasta visade sig innehålla högst halter av miljögiftet kadmium.
Det är skrämmande att Lantmännen tror sig kunna hindra vetenskapliga resultat från Livsmedelsverket att komma ut i media. Det skapar tveksamhet kring allt som Lantmännen hävdar när det gäller forskning och etik och moral.
Konsekvensen blir också att konsumenterna inte får reda på att en pasta av butikskedjan ICA:s eget varumärke, tillverkad i Italien, var bäst när det gäller halten kadmium.
Lantmännens agerande förvägrar konsumenterna möjligheten att välja bort deras i sammanhanget sämre pasta till förmån för konkurrenten ICA:s. Det är skamligt gjort av Lantmännen.
Det är tack vare det kurage som enskilda medarbetare på Livsmedelsverket visat som gör att konsumenterna nu får reda på hur det ligger till med Lantmännens pastatillverkning, och ljusskygga metoder.
Det kunde vara bra om dagligvaruhandeln nu visar vad de tycker om Lantmännens agerande. Kanske borde man sätta ner foten ordentligt och tills vidare stoppa försäljningen av Lantmännens pasta i sina butiker?
Och frågan är om Lantmännens agerande i detta fall är något som deras ägare är bekväma med. Om inte bör ägarna se till att något liknande inte händer igen och fortsättningsvis spela med öppna kort inför de svenska konsumenterna.
För konsumenterna visar det inträffade tydligt på att Lantmännen i dagsläget inte är att lita på. Och kanske Lantmännen har mer att dölja?
HÅKAN FRISELL