fisk20
Nederländsk fiskburgare levererad av Martin & Servera skadade ett barn på Vänerskolan i Vänersborg
Ett barn i 9-årsåldern åt nyligen en fiskburgare som tillagats i köket på Vänerskolan i Vänersborg. Plötsligt blev barnet dåligt och luftvägarna svullnade upp. Men tack vare ett rådigt ingripande från skolan och föräldrarna kunde pojkens allergiska reaktion hanteras. Nu står det klart att problem i en fabrik i Nederländerna var orsaken. Totalt cirka 10 ton fiskburgare som distribuerats via bland andra grossisterna Martin & Servera i Stockholm och Dafgårds i Källby återkallas nu.
– Vi hann få stopp på det i tid via föräldrarna. Vi fick tag på dem snabbt så att de löste det med medicineringen till honom, säger Håkan Ohlsson, kostchef på Vänerskolan i Vänersborg.
– Vi fattade misstanke om att de kunde finnas någonting i den här fiskburgaren som låg till grund för att han blev dålig. Då tog jag kontakt med min grossist som är Martin & Servera och de lotsade mig vidare då till företaget Lobster.
Den aktuella eleven är allergisk mot ägg och analyser som gjorts på det aktuella partiet visar på kontaminering med ägg.
– Man kom och hämtade prover på den här fiskburgaren som man skickade på analys. Och det visade sig att den innehöll ägg. Så enkelt är det, säger Håkan Ohlsson.
Ärendet har sedan dess eskalerat och i dagarna har EU-kommissionen notifierat ett livsmedelslarm om fiskburgaren. Enligt kommissionen utgör fiskburgaren en allvarlig risk för människor hälsa.
Den aktuella fiskburgaren är en produkt som har namnet ”Fiskburgare av Stillahavstorsk” och marknadsförs i Sverige av grossisten Lobster Seafood Sweden AB i Stockholm.
Förpackningarna med burgarna är märkta "Fiskburgare". Varje enskild förpackning innehåller 5 kilo frysta fiskburgare som vardera innehåller 70 gram fisk.
Enligt en analys som labbet Alcontrol Laboratories AB i Linköping gjort innehåller alltså fiskburgarna spår av ägg.
Det aktuella lotnumret är 09.03.2015. Bäst före datum är den 9 september 2016.
Tillverkaren är det nederländska företaget Kramer Fish Trading B.V. i Urk. Det nederländska företaget levererade först fiskburgarna till Lobster Seafood Sweden AB. Sedan har burgarna enligt uppgift distribuerats till storkök över hela landet av huvudsakligen Martin & Servera. Även Dafgårds...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Foto: Livsmedelsverket.