Sverige ger UNHAS 5 miljoner kronor
Regeringen har beslutat att stödja United Nations Humanitarian Air Service, UNHAS, i Sudan med 5 miljoner kronor. UNHAS administreras av FN:s livsmedelsprogram WFP. Pengarna gör det möjligt för humanitära arbetare att nå krisområden Sudan.
”UNHAS fortsätter spela en unik roll i humanitära insatser över hela världen genom att leverera humanitär assistans och transportera personal till och från drabbade områden”, säger den svenska ambassadören i Sudan, Mette Sundgren, enligt ett pressmeddelande. 
”Sverige kommer att fortsätta stödja UNHAS för att stödja den humanitära logistiken i Sudan under 2016."
UNHAS har det första kvartalet i år hunnit med att göra fler än 1 150 flygningar och transporterat nästan 9 000 passagerare. Man har också utfört två medicinska evakueringar.
Stödet från Sverige gör det möjlig för transporterna att fortsätta.
”Vi är mycket tacksamma för Sveriges befolknings och Sveriges regerings bidrag som kommer i en väl vald tid. Det hjälper oss att upprätthålla denna viktiga service till det humanitära samfundet, för att underlätta arbetet med att nå dem i akut behov av hjälp, oavsett vart de är”, säger WFP:s Sudan representant och landschef Adnan Khan, enligt pressmeddelandet.
/FoodMonitor