Estländskt skandalbolag härjar åter
LEDARSTICK De kallar sig Bolagsupplysningen och är registrerade i Estland. Svenska företagare har larmat under flera år om deras bedrägeri. Men svenska myndigheter klarar inte av att stoppa Bolagsupplysningen.
Nu har personerna bakom Bolagsupplysningen gjort ännu ett utskick. Som vanligt är det utformat så att det ser ut som en blankett som kommer från en myndighet där man ska komplettera information och skicka in. Men den som gör det fastnar i ett avtal som kostar 4 795 kronor för två år. Det rapporterar sajten nwt.se.
Branschorganisationen Svensk Handel varnar sedan länge för Bolagsupplysningen.
Det är skrämmande att se hur Bolagsupplysningen ohindrat får bedriva sin verksamhet år efter år.
Det är så illa att svenska företagare till och med vänder sig till Konsumentverket. Totalt ligger där nu inte mindre än 255 anmälningar. Fem kom in bara under gårdagen. Men myndigheten utreder inte anmälningar från näringsidkare.
Alla företag riskerar att hamna i Bolagsupplysningens fälla. Inte minst företagare med utländsk bakgrund, som verkar vara en speciellt viktig måltavla för Bolagsupplysningen.
Skandalen med Bolagsupplysningen visar att Sverige fortsatt inte klarar av att skydda sina företag från den här typen av bedrägerier som styrs från andra EU-länder.
HÅKAN FRISELL