WWF uppmanar: chockhöj inte fångstkvoterna för blåfenad tonfisk
Det pågår för närvarande ett möte mellan EU och Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten, ICCAT, i Marocko för att diskutera bland annat fångstkvoter. WWF manar till försiktighet när det gäller beståndet av blåfenad tonfisk.
– Tio års arbete mot decenniers överfiske har glädjande nog gett resultat. Kraftigt sänkta kvoter och tydligare förvaltning för blåfenad tonfisk har lett till att bestånden börjat återhämta sig. Men framgången kan förvandlas till misslyckande om fiskekvoterna höjs för mycket och för snabbt, säger Inger Näslund, havsexpert på WWF, enligt ett pressmeddelande.
ICCATs vetenskapliga kommitté vill enligt uppgift höja kvoterna för blåfenad tonfisk från 24 000 ton till 36 000 ton år 2020. WWF rekommenderar istället en kvot på 28 000 ton år 2020. Detta för att säkra att bestånden mår bra och kan fortsätta växa till.
– Med tanke på hur många arter som har överfiskats under de senaste decennierna bör vi agera med försiktighet, säger Inger Näslund.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta (källa WWF):
Den blåfenade tonfisken väger ofta mellan 150-300 kilo.
”Beståndet har två separata lekområden – ett i Medelhavet och Östra Atlanten – och ett i Mexikanska golfen och västra Atlanten.”