Klart med 10 industridoktorand-projekt i SLU:s regi
Förra året anslog Näringsdepartementet 15 miljoner kronor till industridoktorander på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Idag meddelar SLU vilka 10 projekt i samarbete med industrin som får ta del av pengarna.
”Trettio intresseanmälningar kom in från hela landet inom vitt skilda delar av livsmedelsområdet från odling och råvaruproduktion till lagring, produkter och konsumentaspekter. Under vintern har ett intensivt arbete bedrivits med urval och att se om företagens utmaningar kan transformeras till bra forskningsfrågor för doktorander. Företagen har också fått identifiera lämpliga doktorandkandidater. I dag har beslutats vilka tio projekt som ska få genomföras”, skriver SLU i ett pressmeddelande.
”Pengarna från departementet räcker till en del av kostnaderna och sedan täcker SLU respektive företagen återstoden. Doktoranderna kommer att vara anställda inom företagen och tillbringa ungefär 80 procent av sin arbetstid vid SLU under fem år för att doktorera.”
Här är de tio utvalda doktorandprojekten:
BioGaia – Produktion av potenta probiotiska bakterier
DeLaval – Hantering av kor med mastit i automatiska mjölkningssystem
Fazer – Fermented Grains and gut-brain-axis, with av twist of personalized nutrition and consumer perception
Kronfågel – Minska antalet campylobacter och andra sjukdomsframkallande bakterier på den konsumentfärdiga kycklingen
Lantmännen – Framtidens foder och framtidens fordervärderare för en konkurrenskraftig mejeriindustri och växtförädling
Lantmännen – Mjölkvalitet för bageri
Nordic Beet Research – Förlängd lagringstid och minskade lagringsförluster i rotfrukter och knölar
Norrmejerier – Laktobacillernas ursprung och förekomst i ostens värdekedja
VikingGenetics – DNA-Tinder ko - ett program för selektion och matchning
Äppelriket – Svenska äpplen året om genom ny lagringsteknik
LÄS OCKSÅ: https://www.slu.se/industridoktorander
Enligt SLU kommer projekten att starta under våren. På Äppelriket i Kivik ser man fram emot sitt projekt.
– Vår doktorand kommer att arbeta med att utveckla lagring och sorter så att vi ska kunna erbjuda Sveriges konsumenter svenska äpplen året om, förklarar Henrik Stridh, vd i Äppelriket i Kivik, enligt ett pressmeddelande.
/FoodMonitor