Glass och kalla drycker räcker inte
KOMMENTAREN Upp till 45 grader varmt i rummet på sitt vårdboende. Så varmt hade Curt 88 år det innan han i dagarna dog. Anhöriga har anmält det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det rapporterar flera medier. Och äldre på boenden fortsätter att plågas av den extrema värmen. Likaså vårdpersonalen. Till och med Folkhälsomyndigheten har gått ut och sagt att 30 grader varmt inte är rimligt på äldreboenden. SVT har berättat att glass och kalla drycker delas ut till de äldre i ett försökt att göra något för att hantera situationen.
Aftonbladet har rapporterat att äldreministern Lena Hallengren (s) i dagarna kallade till krismöte.
Det är så dags.
Varför i all världen är värmen över huvud taget ett problem i boenden för de äldre?
Är det lyx att staten ser till att det finns luftkonditionering installerad som gör tillvaron dräglig under sommarmånaderna?
Ett bra bärbart aggregat för ett litet rum kostar bara runt 5 000 kronor. Och det finns många bra andra lösningar med större system för större inrättningar. En landsomfattande upphandling skulle sänka priset betydligt.
Eller är det inte bra att investera bort det onödig lidande värmen orsakar de äldre och för att förbättra arbetsmiljön för de som arbetar inom vården?
”Stillastående varm luft, mellan 28-30 grader i lokalerna. Detta trots neddragna persienner, stängda fönster, och portabla fläktar. Personal mår dåligt, huvudvärk, dåligt humör, blodtryckshöjning, och illamående”, skriver personal inom vården i Västerås i dagarna i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
”Begäran om åtgärd snarast. Till exempel portabla AC-utrustningar och på sikt åtgärd av ventilationen och fjärrkyla.”
Det är förvånande att äldreministern inte tagit tag i frågan tidigare. Glass och kalla drycker räcker inte långt.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: Curt, 88, avled – hade över 45 grader på rummet