Konsumentföreningen Stockholm:
Svenskt kött är illrött och segt – byt förpackningsmetod!
I Norge packas skivat kött i en gasblandning som gör att mörning och hållbarhet gynnas. I Sverige har många livsmedelskedjor istället valt att packa kött i en gasblandning som gör köttet rött, med nackdelen att mörningsprocessen går tillbaka och köttet blir segt. Konsument-föreningen Stockholm (KfS) tycker att det är hög tid att man byter gasblandning i svenska köttförpackningar.
 
Skivat kött och köttfärs är vanligtvis förpackat i så kallad skyddande atmosfär, vilket innebär att luften i förpackningen byts ut eller drygas ut med andra gaser. Gasbland¬ningen i svenska köttförpackningar består av hög halt syrgas, detta för att köttet ska bli rött, eftersom det antas att det är vad konsumenten vill ha.

Den gasblandning som används i exempelvis Norge består av en mix av koldioxid och kvävgas som gör att mörningen gynnas och att köttet håller sig fräscht längre. Det skivade köttet håller i tre veckor, att jämföra med det svenska som håller i åtta dagar. Enda nackdelen är att köttet får en mörkare nyans.

– Jag är övertygad om att svenska konsumenter skulle ha full förståelse för en lite mörkare nyans på köttet om de också fick reda på att sådan gas gör att köttet håller sig fräscht längre, är mörare och att gasen motverkar att köttet härsknar. Vi uppmanar livsmedelsbranschen att byta gasblandning snarast, säger Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor i KfS.

– En ny gasblandning ger inte bara oss konsumenter mörare kött, den bidrar också till att matavfallet, som är betydande idag, kan minska. Ett kött som håller sig fräscht längre ökar butikernas chanser att få det sålt innan datumet går ut och konsumenterna får ett kött som håller längre i kylskåpet.

– Det allra bästa alternativet bland förpackningsmetoder för kött, när det gäller hållbarhet, är dock vacuumförpackningen.

Norsk forskning: Nofima, www.nofima.no/mat/forskningsomrade/gasspakking-av-kjott

Vetenskapliga källor: Finns i bloggen Louise Konsumentkoll, http://louisekonsumentkoll.se/svenskt-kott-ar-segt-byt-forpackningsgas-bums/

Länk till KfS skrivelse till Svensk Dagligvaruhandel, http://www.konsumentforeningenstockholm.se/templates/page____3795.aspx

Matavfall: Konsumentföreningen Stockholms studie (Rapport från en slaskhink, mars 2009) visar att ett hushåll slänger ungefär 5,6 kg mat i veckan och att 57 procent av matavfallet består av mat som slängts i onödan. Med onödigt matavfall avses matrester efter måltid, mat glömd i kylskåp, frukt som ruttnat i fruktskålen mm. Motsatsen till det är oundvikligt matavfall, köttben, äggskal, kaffesump och liknande. Även livsmedelskedjorna slänger mycket mat, bland annat kött, se vår rapport, Maten som försvann, 2010.
 
 /Pressmeddelande Konsumentföreningen Stockholm
 

t20