SLU får miljoner till forskning om kycklingsjukdomar
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, meddelar att man får 3.75 miljoner kronor från stiftelsen Svenska Kycklinguppfödare för en femårig satsning. Pengarna ska användas till forskning inom området fjäderfämedicin med inriktning på kyckling.

Snårigt att ansöka om icke-ekologiska ingredienser till ekologiskt öl
Många svenska ölbolag använder icke-ekologiska ingredienser, i form av malt och humle, i ekologiska produkter. Det är tillåtet inom EU om det råder brist på världsmarknaden. Men de krav Livsmedelsverket ställer för att ge tillstånd är svåra att navigera. Det menar en bryggmästare på ett litet bryggeri.

h22
Poppels söker patent för ”Hop Ignitor”
Ölbolaget Poppels Bryggeri AB i Jonsered meddalar att man sökt patent på sin nya bryggteknik “Hop Ignitor”. Uppfinningen berör användandet av humle i öl. Bilden: Används med tillstånd.

Acrylow
Anrika Jästbolaget sänker akrylamidhalten i livsmedel
Den anrika jästtillverkaren Jästbolaget AB i Sollentuna har nyligen börjat sälja produkten Acrylow som uppges sänka halten av det cancerframkallande ämnet akrylamid i livsmedel med upp till 90 procent. Den innehåller bland annat ett enzym som möjliggör att aspargin brys ner. Acrylow är inte är GMO. Foto: Jästbolaget.

fo21
Otillåtet färgämne i Fontana Food AB:s iranska ostbågar
Ostbågarna Chee-Toz av märket Motori från Iran har visat sig ... Foto: Livsmedelsverket.

Ansökan: Foodmark vill fortsätta få använda konventionell jalapeno i ekologisk jalapenosås

Te på sushirestaurang i Stockholm innehöll dopingmedlet efedrin

ha30
Halalskandal:
Otillåtet rött azo-färgämne använt i tonvis med halalkött
– grossist i Kungälv drabbad – och Netto
Foto: EU-kommissionen.

Oatly får nytt tillstånd att använda icke-ekologisk ingrediens i ekologisk matgrädde

ka35
WHO: Inga avgörande bevis för att kaffe orsakar cancer
– men det gör troligtvis mycket varma drycker
World Health Organisation, WHO, meddelar att en arbetsgrupp bestående av 23 forskare har utvärderat risken för att kaffe och mycket varma drycker ger upphov till cancer. Resultaten har publicerats idag i den välrenommerade tidskriften The Lancet Oncology. En av slutsatserna är att det inte finns några avgörande bevis för att kaffe orsakar cancer. Men samtidigt kom man fram till att mycket varma drycker utgör en risk. Bilden: Framtiden för kaffet? Kaffebolaget Löfbergs Lilas kallbryggda kaffe som serveras kallt.

Familjen Kamprad Stiftelse ger Karlstads Universitet nobben
Forskare på Karlstads Universitet, under ledning av professor Per Kristenssen på Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper, ville enligt uppgift ha totalt cirka 1.3 miljoner kronor av Familjen Kamprad Stiftelse för projektet ”hur kan förpackningar bidra till minskat livsmedelssvinn i småhushåll”. Men man fick nobben. Detta enligt handlingar FoodMonitor tagit del av.

Ny teknik ger nyttigare munkar
Vi européer avnjuter runt 20 000 ton munkar varje år. En ny bakteknik, framtagen av forskare vid SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) och ett amerikanskt företag, minskar den annars påtagliga fettmängden med 40 procent. Projektet är nominerat till EARTO Innovation Prize.

Matsvinnet och dess
miljöpåverkan undersöks
Mellan trettio och femtio procent av den mat som produceras i världen når aldrig ett matbord utan slängs, enligt studier. Nu ska forskare från Högskolan i Borås undersöka matsvinnet från en livsmedelsbutik och se vilken påverkan det har på miljön.

Myter och sanningar
om mat och hälsa
Energidrycker kopplas i marknadsföringen samman med träning men ökar inte prestationen nämnvärt och många läkare och forskare avråder från att använda dem. På samma sätt bör myten om C-vitamintillskot vid förkylning avlivas, anser man på Konsumentföreningen Stockholm (KfS) som kommit med rapporten ”Sant eller falskt om mat och hälsa”.

Äldre prioriterar svenskproducerat
Tillsatsfri, sockerfri och kravmärkt mat kommer att prioriteras mer bland oss svenskar det kommande året. Det visar en Sifo-undersökning bland 1 199 personer i olika åldersgrupper.

”Ägg borde nyckelhålsmärkas”
”De gamla rekommendationerna om att äta högst 2-3 ägg i veckan, som är baserat på missvisande varningar för kolesterol lever kvar på många håll trots att ägg är ett hälsosamt val av nyttigt fett”. Det konstaterar näringsexperten Christer Rosén som disputerad inom Livsmedelsteknik, angående en färsk undersökning som visar att sju av tio svenskar fortfarande tror att kolesterol är skadligt för hälsan.

Brist på ekologiska råvaror
Efterfrågan på ekologiska livsmedel fortsätter öka, inte minst av hälso- och hållbarhetsskäl. Men bristen på råvaror gör att den svenska livsmedelsindustrin får allt svårare att möta konsumenternas ökade sug.

Svensken dricker mindre
ViktVäktarna har låtit genomföra en Sifo-undersökning som visar att tre av tio svenskar dricker mindre nu än för tre år sedan. Endast åtta procent dricker mer.

Nytt foder ska ge
lönsammare mjölkproduktion
Lantmännen Lantbruk lanserar i september ett nytt Nötfor-sortiment för mjölkkor. Genom bättre näringsförsörjning, lägre proteinhalt och högre fodereffektivitet vill man med detta foder bidra till en lönsammare svensk mjölkproduktion.

sofiabokBrödboken för lugnare mage
Dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson släpper nu sin tredje bok enligt FODMAP-modellen; Lugn mage med gott bröd. ”Recepten är glutenfria och även utan potentiella FODMAP-ingredienser som sojamjöl, oligofruktos och honung, berättar hon. Foto: LAVA FÖRLAG
 

Pengar till celiakiforskning
Celiakiförbundet tilldelar i år medel ur sin forskningsfond till två olika vetenskapliga studier som båda ska undersöka sambanden mellan celiaki (glutenintolerans) och tarmens bakterieflora.

Färre vill följa dieter
68 procent av svenskarna vill gå ner i vikt – men en majoritet av dessa är idag negativt inställda till det stora antal dieter som florerar på marknaden. Det visar en ny undersökning som ViktVäktarna låtit SIFO genomföra.

Ny märkning för svensk mat
Svensk Dagligvaruhandel, Livsmedelsföretagen och Lantbrukarnas Riksförbund har kommit överens om att införa en frivillig svenskmärkning på mat. Märkningen kommer att kunna användas på alla typer av livsmedel och innehåller tydliga och enhetliga kriterier, meddelar man.

Låg kunskap om havre och gluten
Att havre är naturligt fritt från gluten är något som många inte känner till. Det visar en rikstäckande undersökning av Lantmännen, där hälften svarade att de inte vet att ren havre är glutenfri. 

Smak viktigare än produktinfo
Många konsumenter undviker att ta till sig produktinformation för att slippa skuldkänslor när de äter onyttig mat. Det visar ny forskning från AgriFood Economics Centre.

Mindre fisk i
Östersjön enligt forskare
Klimatförändringarna kommer att leda till att det blir mindre fisk i Östersjön. Det visar resultat från forskningsprogrammet Ecochange vid Umeå universitet och Linnéuniversitetet. Resultaten publiceras i ett specialnummer av den vetenskapliga tidskriften AMBIO, berättar Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Forskning: Övervikt och inflammation hos tonåringar ökar risken för tarmcancer
Enligt forskare vid Örebro universitet och Harvard School of Public Health i USA, löper tonåringar med kraftig övervikt dubbelt så hög risk som normalviktiga att drabbas av tjock- och ändtarmscancer senare i livet. Resultaten publiceras i den internationella forskningstidskriften inom gastroenterologi, Gut. 

Många väljer svenska livsmedel
Enligt en ny SIFO-undersökning som ICA och LRF låtit genomföra, väljer 75 procent av oss svenskar att köpa svenskproducerade livsmedel före livsmedel man tror är producerade i ett annat land. Det är en ökning med nio procentenheter från 2014 då motsvarande siffra var 66 procent.

Svenskar vill släppa ut hönorna
Enligt en opinionsundersökning som Djurens Rätt genomfört tillsammans med Demoskop tycker en klar majoritet av svenskarna att det inte ska vara tillåtet att bedriva äggproduktion utan att hönorna får möjlighet att vistas utomhus.

Bild8MHHögre BMI trots sundare vanor
Allt fler av oss svenskar kämpar med ett ökande BMI enligt Folkhälsomyndighetens folkhälsoenkät. Samtidigt ökar antalet som själva anser att de äter och dricker sundare än för 10 år sedan. Denna paradox framgår i nyligen publicerade ”Food&Health Report 2015” från undersökningsföretaget YouGov. Foto: Mats Holmström

t20