jordgubbeKvinnor: Ät mer jordgubbar och blåbär
Tre portioner à cirka 150 gram om dagen av jordgubbar eller blåbär rekommenderas varmt för kvinnor enligt en studie publicerad i tidskriften Circulation. Kvinnorna sägs därmed reducera risken för hjärtinfart med en knapp tredjedel. Det rapporterar italienska tidningen Tiscali.
Under studien deltog 93 600 kvinnor mellan 25 och 42, vars hälsotillstånd bevakats under 18 års tid. Kvinnorna fick fylla i ett frågeformulär om sina matvanor. Under studien antecknades 405 fall av hjärtinfarkt.
När all fakta summerats visade det sig att kvinnorna som inkluderade mest jordgubbar eller blåbär i sin kost löper en 32 procent mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med de som konsumerade mindre eller ingenting alls av dessa bär. Detta även med hänsyn tagen till faktorer som ålder och andra förutsättningar.
Enligt forskarna är de hjärtvänliga egenskaperna hos de välsmakande bären ett resultat av en hög andel antioxidanter, framförallt vissa typer av flavonoider som kallas antocyaniner.
/MATS HOLMSTRÖM

t20