pcrmindyhotdog
Vägtavla varnar:
korv är farligt för hälsan
Processat kött ökar risken för kolorektal cancer. I USA dör varje år cirka 53 000 personer av sjukdomen. Därför varnar nu organisationen Physicians Committee for Responsible Medicine allmänheten för att äta för mycket korv och annat processat kött.

cocacolaimg_4292
Amerikaner konsumerar
mindre tillsatt socker  
Trots den nästan epidemiartade ökningen av antalet fall av barnfetma i USA det senaste årtiondet, så sjunker över lag konsumtionen av socker i landet. Det rapporterar amerikanska forskare i en ny artikel i American Journal of Clinical Nutrition. 

Mättat fett tröstar i magen
Varför äter vi fet glass och choklad när vi känner oss nere? Enligt en ny forskarstudie kan en stor del av förklaringen vara en urgammal överlevnadsinstinkt. Se videon här!

Ny forskning:
monotoni i kosten
ger lägre kaloriintag 
Äter du samma sak varje dag? Då är det sannolikt att ditt kaloriintag minskar över tiden. För stor variation i kosten däremot ökar risken för fetma. Den slutsatsen drar amerikanska forskare i en ny studie.

Unga välutbildade amerikaner
väljer ekologisk mat 
63 procent av personer yngre än 35 år säger att de väljer ekologisk mat när de har möjlighet. Efterfrågan på ekologisk mat är speciellt stor bland personer som är välutbildade. Det rapporterar informationsbolaget Thomson Reuters som frågat 3 000 amerikaner. 

Kan för mycket kaffe
ge hallucinationer? 
För mycket av det goda är inte bra. Australiensiska forskare har funnit att fem koppar kaffe kan ge en ökad risk för att uppleva hörselhallucinationer. Se videon här! 

chalmersodlatkottOdlat kött snart i butik?
Världens köttproduktion orsakar enorma utsläpp av växthusgaser. Samtidigt ökar efterfrågan på kött i takt med befolkningstillväxten och förbättringar i ekonomin. Men forskarna har hittat ett alternativ till att föda upp boskap - att odla kött. 

Genetisk ”omkopplare”
misstänks orsaka övervikt 
Känner du ett begär efter fet mat och alkohol? Forskare i Storbritannien tror sig ha hittat den genetiska ”omkopplare” i vårt arvsanlag som förklarar varför européer är mer i farozonen än till exempel personer med asiatisk härkomst. 

Kaffe minskar sannolikheten att bära på antibiotikaresistent bakterie
I en ny studie gjord bland 5 500 amerikaner har forskare funnit att om man dricker kaffe eller hett te halverar man sannolikheten att man kommer att bära på den antibiotikaresistenta stafylokockbakterien MRSA i näsgångarna.

Världens första 3D chokladprinter
Varför gå till affären när du kan skriva ut dina egna chokladpraliner hemma? Forskare vid Exeter Universitet har tagit fram en utrustning som klarar jobbet. Se videon här!

Ny granskning av
hälsopåståenden klar
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, är nu klar med sin femte undersökning om hälsopåståenden. Totalt har denna gång 536 hälsopåståenden i 73 utlåtanden om livsmedel och ämnen i livsmedel granskats.

amcb2
”Min kamp för surströmmingen”
Anna Maria Corazza Bildt: "Skulle jag öppna den här burken skulle vi behöva utrymma lokalen". Med en burk surströmming i handen inledde jag mitt försvarstal i miljö och hälsoutskottet. Det kom att bli en lång debatt.

Torskmask allt vanligare
Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, har parasiten torskmask blivit allt vanligare i Östersjön. Cirka 74 procent av torskarna i Skåne är infekterade.
”De arter som vi idag vet är infekterade i Östersjön är torsk, rötsimpa, samt oxsimpa”, säger Anders Alfjorden, forskningsingenjör vid SVA.

kaffeimg_6757Forskning:
okänt ämne i kaffe
motverkar Alzheimers
Det finns något i kaffe som skyddar mot hjärnsjukdomen Alzheimers. Det tror i alla fall amerikanska forskare. Men exakt vad är ännu ett mysterium.

alisaNy forskning om GI
”Glykemiskt index har brister”. Detta menar Liza Rosén (foto), doktor i industriell näringslära vid Lunds Tekniska Högskola. Liza har dessutom utvecklat en kompletterande metod: Glykemisk profil, GP. Resultaten publicerades nyligen i Nutrition Journal.

saltGemensam kamp för minskad salthalt
Nu har representanter för de största branschorganisationerna i livsmedelssverige gått samman i arbetet med att sänka salthalten i livsmedel. Grunden i samarbetet är det nystartade projektet ”Ökad kunskap om saltreduktion”, som SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik, driver med stöd av Jordbruksverket.

asnaps”Svenskar vet
för lite om snaps”
En färsk undersökning visar att svenskar har mycket större kunskap kring kombination av vin och mat än snaps och mat, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att Sverige aldrig har varit ett vinproducerande land. Jonas Oland (foto), kryddmästare på Altia, vill ändra på detta. ”Snaps är en fantastisk smakförhöjare till mat”, säger han.

Så gör du det perfekta teet
Te ska bryggas i två minuter, och konsumeras 6 minuter därefter då teet har en temperatur på 60 grader Celsius. Den optimala mängden mjölk i teet är 10 milliliter. Det har forskare i Storbritannien kommit fram till.

Fiskar kan ha ont
och uppleva lidande
Även fiskar kan känna smärta och uppleva lidande. Det har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommit fram till.

eva_bengtsson_3_new_medium”Skolorna måste öka kunskapen om allergier”
Den incident som inträffade på Backaskolan i Lund, där en åttaåring i skolmatsalen fick i sig mjölkprotein och som följd fick en kraftig allergisk reaktion, är ett varnande exempel. ”Skolmaten måste bli bättre och kunskapen öka”, säger Eva Bengtsson (foto), Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare, som under hösten kommer att genomföra en kampanj för att öka kunskapen om matöverkänsligheterna.

Läsk dövar smaklökarna
Det räcker med att dricka läsk två gånger om dagen under en månads tid för att drastiskt döva smaklökarna. Följden blir en ond cirkel med ökat sug efter ännu mer sockerrik mat. Det har Engelska forskare kommit fram till.

Därför äter gravida kvinnor jord
Det är väl känt att vissa människor, speciellt bland gravida kvinnor, utvecklar ett begär att äta jord. Nu tror sig forskare vid Cornell University i USA veta varför. Leran i jorden lugnar magen och kan skydda mot virus och bakterier.

Forskning: Undvik
rött och processat kött
En ny forskningsrapport från World Cancer Research Fund (WCRF) rekommenderar att dra ned konsumtionen av rött kött till max 500g i veckan samt i allmänhet undvika processat kött. Organisationen anser det nu bekräftat att dessa produktgrupper ökar risken för tarmcancer.

saltNy studie: ”För lite salt
kan orsaka depression”
För låga halter av salt i kosten kan vara en bidragande orsak till depressioner och ångest och delvis förklara vår aptit för salta livsmedel. Detta enligt en ny studie, publicerad i Physiology & Behavior.

Det kostar att avstå från gmo
En ny rapport från finansdepartementet visar att Sverige avstår från cirka 300 miljoner per år i produktivitet genom valet att inte odla de vanligaste genmodifierade grödorna. Det handlar om raps och sockerbetor som modifierats till att tåla glyfosat och potatis som är tålig mot bladröta och brunröta. Detta uppger Ekot.

aveteLångsammaste kolhydraterna vinner
I Lantmännens undersökning om svenskar och deras attityd till nordisk mat uppger nästan 70 procent av de tillfrågade att det är viktigt för dem att äta långsamma kolhydrater. Kvinnor är mest angelägna och nordiska råvaror är populärast.

Fetma större risk
för fettlever än alkohol
Hittills har det ansetts vara tillräckligt med drygt ett halvt glas vin om dagen för kvinnor och ett glas för män för att orsaka fettlever. Därför har många personer med fettlever uppmanats att avstå helt från alkohol. Om leversjukdomen ändå inte blivit bättre har läkarna utgått från att patienten trotsat läkarnas råd och ändå druckit alkohol. De bägge forskarna Fredrik Nyström och Stergios Kechagias vid Linköpings universitet visar nu att små mängder alkohol dagligen inte orsakar fettlever.

Fibrer minskar - chark ökar
- risken för tarmcancer
Bevisen för att en konsumtion av fiberrik mat minskar risken för tarmcancer blir allt starkare. Det meddelar Livsmedelsverket som tagit del av nya forskningsresultat från World Cancer Research Fund och American Institute for Cancer Research.

a08-01-11_pinklax_02Husmanskost populärast
Lantmännen har låtit genomföra en undersökning om nordisk kost. Den visar att över hälften av svenskarna föredrar svensk husmanskost. 25 procent föredrar medelhavsmat och på tredje plats hamnar asiatisk mat. Den råvara som mest förknippas med nordisk kost är potatis, följt av kött och fisk.

Miljöeffektiv dansk grisnäring
Danska grisars miljöpåverkan har minskat rejält de senaste åren och den danska grisnäringen är en av de mest miljöeffektiva i Europa. Detta har forskare vid Aarhus Universitet och intresseorganisationen Landbrug & Fødevarer kommit fram till.

t20