en-jordgubbe-7-2007_4516357_77392425”Bär motverkar cancer”
– Att äta bär har en bevislig effekt mot flera av våra vanligaste folksjukdomar som hjärt- kärlsjukdomar och cancer. Dessutom blir man smartare av att äta bär. Det säger docenten och överläkaren Klas Sjöberg, verksam vid Lunds Universitet. Samtidigt visar en färsk konsumentundersökning visar dock att kännedomen om bärens hälsoeffekter är dåligt spridd, skriver Bärfrämjandet och Svenskt Sigill i ett pressmeddelande.

Forskare varnar om
avföring i importerad mat
Den allt större importen av livsmedel från utvecklingsländer har bokstavligt talat en baksida. Konsumenterna i västvärlden får i sig mer avföring – mänsklig såväl som från djur. Forskaren Michael Doyle vid University of Georgia höjer ett varningens finger.

Mindre griskött för danskarna
Mellan 2005 och 2010 sjönk danskarnas genomsnittliga konsumtion av griskött från 44,1 till 34,8 kilo, vilket innebär en minskning på hela 21 procent. Detta enligt Dansk Handelsblad.

eva_bengtsson_3_new_mediumNy forskning: Samband mellan glutenintolerans och MS
På senare tid har man kunnat påvisa samband mellan glutenintolerans (celiaki) och astma, samt mellan celiaki och cancer. Nu visar en ny spansk studie ett samband mellan MS och celiaki. Ett samband som i sin tur ifrågasätts av svenska forskare. ”Vi måste ta glutenintolerans på allvar”; säger Eva Bengtsson (foto), generalsekreterare på Svenska Celiakiförbundet.

Liten risk att smittas
av dvärgbandmask
Livsmedelsverket har undersökt risken att smittas av dvärgbandmask via livsmedel. Enligt myndigheten kan Svenskarna fortsätta äta bär, svamp och grönsaker på samma sätt som tidigare.

Kameror övervakar
skolbarnens kaloriintag
I fem grundskolor i San Antonio i Texas har man vidtagit en ovanlig åtgärd för att hålla koll på barnens matvanor. Kameror i skolbespisningen har tagits i bruk för att fotografera deras tallrikar före och efter lunchmåltiden. Se videon här!

kaffeimg_6757Många koppar kaffe minskar risken för bröstcancer
Högt intag av kaffe minskar risken för bröstcancer bland kvinnor. Den slutsatsen drar en grupp forskare i en artikel som i dagarna publicerades i den välrenommerade tidskriften Breast Cancer Research.

saltÖkat saltintag gav
lägre dödlighet i hjärtsjukdomar
Vi har länge fått höra att vi bör äta mindre salt för att förebygga högt blodtryck. Men nu har Europeiska forskare fått fram resultat som antyder att ett ökat saltintag kan ge en lägre risk för dödlighet i hjärtsjukdomar.

Var fjärde elev är
missnöjd med maten
25 procent av svenska skolbarn i åldrarna 7-15 år uppger att de är mycket eller ganska missnöjda med skolmaten. Ju äldre man är desto mer missnöjd är man, enligt Lantmännens senaste undersökning.

Uppsala Universitet:
Arsenik i mammors dricksvatten
gör småbarnen allvarligt sjuka
En stor andel av brunnarna för dricksvatten i Bangladesh innehåller höga halter av arsenik. Forskare vid Uppsala universitet har tidigare visat att detta ökar risken för missfall och spädbarnsdöd. Nu visar de att det även ökar risken för diarré och lunginflammation hos de små barnen.

Fettskatt bör införas
enligt ny rapport
Författarna Dan Andersson och Anna Fransson ligger bakom rapporten ”Kalorier kostar”, som släpptes av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) i torsdags. De menar att kostnaderna för svenskarnas övervikt om knappt tio år kan vara uppe i 25 miljarder per år och föreslår att en fettskatt införs för att stävja utvecklingen.

Forskning: Livsmedelsbranschens syrgasbehandling förstör köttet  
Som FoodMonitor berättat om tidigare använder livsmedelsbranschen i Sverige syrgas för att få köttet att se rött ut i konsumentförpackningar. Konsekvensen blir att mörningen avstannar och köttet blir segt och håller kortare tid. Nu har forskaren Åsa Lagerstedt Norström från SLU undersökt i detalj vad som händer med köttet. En av hennes slutsatser är att vakuumförpackat kött är bättre.

Brasilianskt kött under miljölupp
Utsläppet av koldioxid per kilo brasilianskt nötkött är i snitt tre gånger så stort som för svensk biff, vilket är mer än man tidigare trott. Det visar forskning från Chalmers, och institutet för livsmedel och bioteknik, som Dagens Nyheter tagit del av.

Sömnbrist kan
leda till fetma
För lite sömn kan få kroppen att minska energiförbrukningen samtidigt som den lagrar extra mycket näring. I långa loppet kan detta leda till fetma. Det har forskare vid Uppsala universitet kommit fram till i samarbete med internationella kollegor. Forskningsresultaten har nyligen publicerats i American Journal of Clinical Nutrition.

Nu ska skolmatens
näringsinnehåll granskas
Utvalda skolor i 188 av Sveriges kommuner har fått tillgång till webbverktyget SkolmatSverige för att mäta skolmatens näringsriktighet och kvalitet. Det är den första nationella studien i sitt slag. Till hösten lanseras verktyget till samtliga skolor i landet.

oreoimg_4417
Ekologisk mat
upplevs som bättre
Forskaren Jenny Wan-chen vid Cornell University i USA har identifierat en ny mat-myt – kakor och chips innehåller mindre fett, har färre kalorier, och mer fibrer bara för att de är ekologiska.

hajmalwwfEU-medborgare vill ha
hållbart fångad fisk
Enligt en stor opinionsundersökning som WWF har gjort vill 88 procent av EU-medborgarna ha hållbart fångad fisk.
”Konsumenterna i EU är trötta på den katastrofala hanteringen av fisket och vill se ett trendbrott. Att få ett miljömässigt och långsiktigt hållbart fiske måste bli förutsättningen för EUs fiskeripolitik i framtiden”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Lågpris = fler tillsatser?
Ica och Coop är de dagligvaruaktörer som svenska konsumenter tror är bäst på att erbjuda livsmedel utan tillsatser. Fyra av tio förknippar maten hos Lidl med tillsatser, tre av tio har samma syn på Netto. Samtidigt har acceptansen för tillsatser ökat. Detta enligt undersökningsföretagets Yougovs undersökning om de nordiska konsumenternas syn på hälsa och livsmedel.

D-vitaminmjölk från
Skåne lanseras i Danmark
Skånemejerier har fått klartecken för lansering av Minimjölk berikad med D-vitamin på den danska marknaden. I Danmark finns ingen tradition av att vitaminberika mjölken, men forskning visar att många danskar behöver extra tillskott av just D-vitamin, menar bolaget i ett pressmeddelande.

prothonSIK belönade havreforskare
SIK  – Institutet för Livsmedel och Bioteknik, står bakom ett årligt forskningspris till personer som är verksamma i industri med anknytning till livsmedel och/eller bioteknik. I år har Frédéric Prothon (foto) från Bua utsetts till pristagare för att med sin forskning ha ökat havrens förädlingsvärde kraftfullt genom att utvinna en lösligt fiber med flera hälsofördelar.

Sverige begär dioxinundantag
Regeringen har beslutat att Sverige ska begära permanent undantag från EU:s gränsvärde för dioxin i fet fisk från Östersjön. Detta enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.

kaffeimg_6757Kaffesug kan
sitta i generna
Känner du alltid ett starkt kaffesug? Det kan bero på dina gener. Det tror en grupp amerikanska forskare. I deras studie, som nyligen publicerades i tidskriften PLoS Genetics, analyserades kaffevanor och genetisk information från 47 341 personer.

anna220skipperAnna Skipper
tillbaka i rutan
Rikskända hälsocoachen Anna Skipper är tillbaka med en ny omgång av programserien ”Du är vad du äter” vars åttonde säsong senast kunde ses på kanal 3 under hösten 2009. Nu har såväl koncept som programledare flyttat över till TV4+ med premiär torsdag 7/4 20:00. ”Grundformen kommer att kännas igen, men vi utlovar även nya grepp”, säger Anna till FoodMonitor.

avfallsverigeAlldeles för mycket
mat i soppåsen
Omkring 60 procent av det som läggs i soppåsarna består av matavfall, förpackningar och tidningar. I hushåll utan utsortering av matavfall är siffran nästan 80 procent. Det visar en ny undersökning från Avfall Sverige. Foto: Avfall Sverige. Fotograf: Claes Hall.

 

 

Grismat kan bli hälsokost
Av vete gör man stärkelse, gluten och etanol. Kvar blir en fiberrik biprodukt som idag används som gris- och nötfoder. Biprodukten kallas drank och forskaren Lina Haskå vid Lunds tekniska högskola har gjort en avhandling där hon visar att biprodukten har en outnyttjad potential även för människor.

Mindre salmonella
i ekologisk kyckling
Förekomsten av salmonella i ekologiska kycklingar är mindre än i konventionella kycklingar. Hela sju gånger mindre. Det har amerikanska forskare kommit fram till.

sockerForskning:
Gener styr sockersug
Enligt ny forskning från Sahlgrenska akademin har ämnet ghrelin en viktig roll vid olika beroendetillstånd, exempelvis alkoholberoende och hetsätning. Dessutom visar studien att ghrelin även har betydelse för vår sockerkonsumtion och att detta samband delvis kan förklaras av genetiska faktorer.

barnmassanimg_4363
Livsmedelsverkets omoderna råd lägger grunden till barnfetma
”Livsmedelsverket säger fortfarande 2011 att barn oavsett ålder och kroppsvikt ska dricka lättmjölk. Så fort man slutar amma så ska barnet få lättmjölk. Det blir inte dummare än så här”, säger läkaren Andreas Eenfeldt, också känd som Kostdoktorn på internet.

Atria satsar på innovation
Atria Scandinavia startar ett center för innovation i samarbete med Realize AB. Satsningen är ett unikt initiativ i Sverige och har skapats med inspiration från föregångslandet USA, menar bolaget i ett pressmeddelande.

loonic_stege_spegel_lr_new_large
Sluta snusa med hjälp av snus
Nu lanseras en nyhet för alla som vill sluta snusa eller röka. Boråsföretaget Winnington gör det dessutom på ett nytt sätt genom att erbjuda ett nedtrappningssnus. ”Vårt koncept kommer att hjälpa många människor att minska sitt beroende av tobak och nikotin, säger Johan Björkholm, VD på Winnington AB.

t20