fao2011-03-11Krisen i Libyen hotar livsmedelsförsörjningen
Effekterna av den pågående krisen i Libyen på livsmedelsförsörjningen är oroande både i Libyen och i de omkringliggande länderna. Detta på grund av regionens stora importberoende av spannmål, eventuella störningar i flödet av varor och tjänster samt folkomflyttningar, säger FAO idag.

potatisakademienStora Potatispriset går till forskare vid Nordgen
Potatisakademien har beslutat att tilldela det stora Potatispriset 2011 till fil dr och forskare Kerstin Olsson (bilden, foto: Potatisakademien) för sitt mångåriga arbete som forskare och föreläsare om potatis, samt för sitt engagemang att sprida dessa kunskaper för såväl vetenskap som allmänhet. Det skriver Potatisakademien i ett pressmeddelande.

 

Ny forskning:
Glutenintolerans kan leda till astma
Enligt Svenska Celiakiförbunder har svenska forskare i en ny studie visat att patienter med celiaki löper en 60 procent ökad risk att drabbas av astma. Celiakipatienter har också en ökad risk för allergier, såsom ögonirritation och vissa typer av eksem.  Samtidigt är det vanligare med celiaki bland människor som först fått en astmadiagnos.

Vitamin D mot allergier
För låga halter av Vitamin D kan öka risken för barn och ungdomar att utveckla allergier. Detta konstaterar forskare vid Albert Einstein College of Medicine, Yeshiva University, New York. Under studien genomfördes blodserumtester på 6 500 personer.

Ett steg närmare
förbud mot transfetter
Det finns en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott för ett förbud mot industriellt framställda transfetter i Sverige. Idag beslutade utskottet att föreslå riksdagen att ”regeringen snarast lägger fram en lagstiftning som förbjuder användningen av industriellt framställda transfetter i livsmedel, i likhet med vad som gäller i Danmark.”

alfalfaimg_2353Forskare larmar:
GMO-alfalfa orsakar missfall hos boskap
Kemikaliejätten Monsanto fick nyligen tillstånd av det amerikanska jordbruksdepartementet att släppa ut en genmodifierad alfalfa på marknaden. Nu kommer rapporter om att forskare hittat en helt okänd organism i GMO-alfalfa:n som orsakar missfall hos boskap.

Barnfamiljer vill
få maten hemskickad
MatHem har låtit genomföra en undersökning bland 327 slumpvis utvalda personer som får bolagets nya mattidning ”Magazine MatHem” i brevlådan i Stockholm och Uppsala. Undersökningen visade bland annat att det är barnfamiljer som är mest intresserade av att handla mat på nätet.

dinkelmix_9cm_new_mediumLåg-GI mat
signerad Lauritzon
Familjen Dafgård lanserar nu en serie frysta gryn- och grönsaksmixer tillsammans med GI-experten Ola Lauritzson. Tillsammans har de tagit fram en serie rätter med långsamma kolhydrater.

Ny forskning:
Ökningen av barndiabetes planar ut
Ny forskning vid Umeå universitet tyder på att den kraftiga och långvariga ökningen av typ 1-diabetes hos barn och ungdomar i Sverige verkar ha upphört och debutåldern för sjukdomen stiger. Forskningen publiceras nu i tidskriften Diabetes.

hrselskadadeimg_1812Kaféer och restauranger
usla på ljudmiljö
Ljudmiljön på kaféer och restauranger är usel. Det har Hörselskadades Riksförbund kommit fram till efter att ha granskat bullret runt om i landet.

 

 

Coca-Colas hemliga recept avslöjat?
Receptet på Coca-Colas Coke har varit en välbevarad affärshemlighet under 125 år. Men nu verkar producenterna av radioprogrammet This Amercian Life ha avslöjat hur det ligger till.

Middagsfrid intar Berlin
Middagsfrid fortsätter att expandera i Tyskland. Det tyska dotterbolaget KommtEssen börjar från och med idag att leverera matkassar till hushåll i Berlin.

aa805059_anna_p173”Svårt för restauranger och storhushåll att vara miljömässiga”
Inköpare och upphandlare inom matsektorn upplever motstridiga signaler från myndigheterna. Att öka andelen ekologiska produkter enligt direktiven kolliderar mot kraven på att hålla budget och att vara ekonomiskt återhållsam. Det visar en avhandling av Anna Post (foto), kostekonom och forskarstudent vid Göteborgs Universitet.

svenskmjlkevawarensjoNya forskningsresultat: Mjölkfett ger lägre risk för stroke och hjärtsjukdomar
Mjölkfett har samband med lägre risk för stroke och hjärtsjukdomar. Det har forskaren Eva Warensjö Lemming (bilden, foto: Svensk Mjölk) vid Uppsala Universitet kommit fram till. Nu tilldelas hon Svensk Mjölks guldmedalj.

fjallrundor_jpg300p_new_largeNytt och glutenfritt
Semper meddelar att man utökar utbudet av glutenfria produkter. Med ett nytt mjukt bröd, ett nytt knäckebröd och en ny kaka erbjuds konsumenten ytterligare möjlighet till variation. Produkterna finns i butik från mitten av februari.
 

majs_storKraftigt stigande majspriser
USDA, USA´s jordbruksdepartement, sänkte majslagren i USA mer än väntat varpå majspriserna gick upp kraftigt. Vetepriserna i sin tur ökade till årets högsta nivå på börsen såväl i Paris som i Chicago.

Dålig diet sänker barns IQ
En diet med högt innehåll av fett, socker, och bearbetade livsmedel sänker små barns IQ. Det har forskare i Storbritannien kommit fram till. Runt 4 000 barn undersöktes.

kthbjrnfrostellKTH: Sverige är ett
u-land på fiskodling
Sverige och Stockholmsregionen skulle utan tvekan kunna minst tiodubbla odlandet av fisk, bland annat med nya arter som till exempel gös och abborre. Enligt ett enkelt räkneexempel med 100 kronor per kilo fisk och en svensk total odling av 100 000 ton per år skulle det ge en ökad omsättning om tio miljarder kronor och kunna ge 10 000 nya jobb i landet, enligt KTH-docenten Björn Frostell (bilden, foto: KTH).

  • Arla i samarbete med Universitet
  • Forskare från två universitet och experter från Arla ska göra Danmark till ett av världens duktigaste livsmedelsländer, menar Arla i ett pressmeddelande.
FAO: Rekordkonsumtion av fisk
Enligt FAO har den globala fiskkonsumtionen nått ny rekordnivå och uppgår nu till i genomsnitt nästan 17 kg per person och år. För mer än tre miljarder människor utgör fisk minst 15 procent av det animaliska proteinintaget. Konsumtionsökningen beror främst på en ständigt ökande produktion från vattenbruket.

dsc04749_new_large”Viktigt att
sprida kunskap”
”Vårt arbete är viktigt, och vår vision är att alla fall av gluten- och laktosintolerans, mjölk- och sojaproteinallergi ska upptäckas”. Detta säger Eva Bengtsson (foto), nytillträdd generalsekreterare för Svenska Celiakiförbundet. Enligt de senaste forkningsrönen beräknas två till tre procent av befolkningen lida av celiaki, glutenintolerans. Långt ifrån alla av dessa har dock fått sin diagnos.

Ursprungsmärkning via mobilen
Inom kort ska det gå utmärkt att som konsument informera sig om ursprunget på fläskköttet hos tyska kedjan Aldi. Vad som krävs är en mobiltelefon med internetuppkoppling.

Skandalkött säljs billigt till Sverige
Tyskt kött som inte längre går att exportera utanför EU p.g.a. dioxinskandalen säljs ut billigt som råvara till charkuterier, bland annat på den svenska marknaden. ”Det här slår hårt mot det svenska grisköttet, säger Maria Forshufvud, vd för organisationen Svenskt Kött, som nu uppmanar konsumenterna att kolla ursprunget på charkprodukterna.

mjlk1_13446716-mjlk_39643655Ekologisk mjölk
klarar blöta somrar
Enligt forskare vid Newcastle University så har ekologisk mjölk högre halter av bra fettsyror än konventionell mjölk. Den ekologiska mjölken påverkas också mindre negativt av våta och kalla somrar. Forskningen har publicerats i Journal od Diary Science.

EU och Ryssland vill
inspektera tyska köttkontroller
Ryska nyhetsbyrån Itar-Tass rapporterar att Rysslands konsumentmyndighet insisterar på att ryska oberoende experter ska få undersöka förhållandena i Tyskland så att de ryska konsumenterna kan återfå förtroendet för tyskt gris- och kycklingkött efter den högaktuella dioxinskandalen.

marssnickers single
Fett i godis ändrades i smyg
Godisjätten Mars Scandinavia har i smyg minskat andelen mättade fetter i Snickers, Mars, och MilkyWay, med i vissa fall upp till 45 procent, och ersatt med omättade fetter. Anledningen är att bolaget vill förbättra näringsinnehållet. Utvecklingsarbetet har pågått i fem år och hittills kostat uppskattningsvis 100 Mkr. De förändrade godisbitarna finns redan ute i dagligvaruhandeln.

Danmark beskattar mättade fetter
Källor inom den danska livsmedelsindustrin har kritiserat landets planerade beskattning på halten av mättade fetter. Man menar att detta hämmar produktiviteten och i slutändan snarare kan vara negativt för den danska befolkningens hälsa.

gurkaMer ljus ska
tredubbla skörden
Gurkodlaren Tomas Andersson i Skättekärr, några mil norr om Helsingborg, testar en ny metod i odlingen. Han har satt in 540 lampor inne i växthusen, skriver Helsingborgs Dagblad.

kamelochkalvsluSLU: Mer mjölk från välskötta kameler
Kameler fungerar som andra däggdjur – deras mjölk koncentreras när de utsätts för uttorkning. De ger mer mjölk när de mjölkas fyra gånger om dagen jämfört med om de bara mjölkas en gång. Tafesse Bekele har i sitt doktorsarbete vid SLU studerat kameler i Etiopien och hur de ska skötas för att ge mesta möjliga mjölk till de nomadfamiljer som äger dem.

disneyuppfinning1Disney patenterar interaktiva tårtor
Filmjätten Disney vill göra tårtkalasen mer spännande. Bolaget fick nyligen patent på en uppfinning med interaktiva tårtor. Med sensorer känner en liten dator av när en bit tårta skärs ut. Små projektorer spelar då upp animeringar på tårtan (Foto: PRV, esp@cenet).

t20