frpackningprofessor andrew millsNy plastförpackning säger till när maten är skämd
Forskare vid Strathclyde University i Glasgow arbetar med att ta fram en plastförpackning som säger till när maten är skämd. Målsättningen är att reducera de 8.3 miljoner tonnen mat som hushållen i Storbritannien slänger i onödan varje år (foto: Strathclyde University).

Tysk dioxinskandal
ökar i omfattning
Tyska myndigheter larmar om att upp till 3 000 ton dioxinkontaminerat fodertillskott kan ha sålts, nästan sex gånger mer än tidigare bedömningar. Detta i samband med att fler detaljer avslöjades igår.

Barnfamiljer oense om färdiglagat
Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har genomfört en studie bland barnfamiljer som visar att var tredje (35%) av familjerna som använder färdiglagade livsmedel som köttbullar, lasagne och soppor tycker att det känns dåligt att göra det. Näringsinnehåll och rädsla för e-nummer ligger bakom.

protin_packshotMer protein för äldre
Många äldre får minskad aptit och därmed svårare att få i sig tillräckligt med näring. Arla lanserar därför Protin, en ny drickyoghurt som innehåller extra mycket energi och protein och passar äldres behov av koncentrerad näring.

chokladnglamarkimg_4480Coops mörka choklad Änglamark sämst i test
Svenskarna äter allt mer mörk choklad. Många har övertygats av de forskarrapporter om positiva hälsoeffekter som publicerats den senaste tiden. Men skillnaderna är stora mellan de produkter som marknadsförs i matvarubutikerna.

slvzofiakurowskaOtillåten GMO
i ris från Kina
Kinesiska risprodukter som säljs i Sverige kan innehålla otillåten GMO. Detta trots att kinesiska företag visar den svenska tullen intyg som säger att produkterna är rena.
”Vi tycker över lag i Europa att det är svårt att få bukt med Kina. De har intygat att produkterna är fria från GMO”, säger Zofia Kurowska (bilden, foto: SLV), statsinspektör Livsmedelsverket.

almon_ricardoLaktosintolerans vanligare än man
hittills trott
Laktosintolerans, det vill säga att inte kunna bryta ner mjölksocker, är mer än fem gånger vanligare i Sverige än vad forskarna hittills trott. Det visar en ny doktorsavhandling vid Örebro universitet. Enligt medicinforskaren Ricardo Almons undersökning är cirka 14 procent av befolkningen laktosintolerant. Den troliga orsaken är ökad invandring från regioner där laktosintolerans är mycket vanligare än i de skandinaviska länderna.

Näst dyraste matkassen är svensk
Den dyraste matkassen inom EU hittar du i Helsingfors. På andra plats kommer Stockholm. Det visar en europeisk undersökning av mat- och bränslepriser, som genomförs fyra gånger om året i de elva EU länder som är med.

saltMindre salt för diabetiker
Ett minskat saltintag kan hjälpa diabetiker att få ned blodtrycket samt minimera risken att utveckla njursjukdomar. Detta enligt en ny studie av Cochrane Collaboration Renal Group.

Se hur popcorn poppar - i slow motion
Hur går det egentligen till när popcorn poppar? Nu har några tekniknördar filmat händelsen i slow motion – 4 000 bilder per sekund. Videon visar hur individuella korn vänds ut och in när de utsätts för värme. Se videon här!

Forskare odlar fisk i öknen
Forskare i Israel har funnit ett sätt att odla fisk nästan överallt, till och med i öknen. Tekniken skulle kunna användas för att motverka svält runt om i världen. De första kommersiella applikationerna utvecklas av det nystartade företaget Grow Fish Anywhere. Se videon här!

Axfood överväger terminshandel
På grund av de ökande råvarupriserna planerar Axfood att säkra priserna på spannmål genom terminshandel. Detta för att hantera de stora svängningarna, enligt Dagens Industri.

saffran-bildSaffran ersätter opium
Slow Food Stockholm Haga ska i år fira Slow Foods Terra Madre day genom att stötta kvinnor som arbetar med saffransodlingar i Afghanistan. Tillsammans bakar medlemmarna saffranssoldater och saffranssniglar som ska säljas den 10 december på trottoaren utanför kaffehandeln Johan & Nyström på Södermalm i Stockholm.

sluh_ohrvikSLU: Järntillskott ökar kadmiumupptag hos nyfödda
Upptaget av det giftiga ämnet kadmium är åldersrelaterat, enligt en doktorsavhandling från SLU. Helena Öhrvik visar där att nyfödda, till skillnad mot vuxna, tar upp mer kadmium när de fått järntillskott. Hon visar även att kadmium i mammans bröstvävnad leder till att den nyfödde får i sig mindre kalcium och mjölkprotein.

Många magsjuka
av Östersundsvatten
Enligt TT har Östersunds kommun tagit ett snabbt beslut om att köpa UV-utrustning för att bli av med parasiten Cryptosporidium i dricksvattnet som gjort minst 10.000 personer magsjuka. Utrustningen kommer till Östersund i slutet av veckan.

Insekter som mat
Den Holländska professorn Marcel Dicke vill att vi ändrar våra matvanor och börjar äta insekter. Många tycker att professorn är övertyygande. I början på 1990-talet fick hans team 20 000 personer att delat i en festival för insektätande. Nu utmanar han ovilliga kockar genom att presentera delikata rätter med gräshoppor och larver. Se videon här!

Frukt och grönt slängs mest
Enligt en undersökning som Lantmännen låtit göra slänger en fjärdedel av Svenskarna mat vid ett eller fler tillfällen varje vecka. Mest slängs frukt och grönt, tätt följt av bröd och mejerivaror.

gmoppleimg_4458Kritik mot GMO-äpplen som inte blir bruna
Äpplen som inte blir bruna efter de har skivats. Det är drömmen för det kanadensiska bolaget Specialty Fruits of Summerland. I dagarna har man ansökt hos de amerikanska livsmedelsmyndigheterna om att få ett GMO-äpple godkänt som har just den egenskapen. Men många kritiska röster har höjts mot tekniken.

Ost med antioxidanter
Genom att tillsätta polyfenolrika antioxidanter som EGCG från grönt te i ostmassa kan man producera ost med antioxidativa egenskaper och ett markant förbättrat näringsvärde. Detta enligt ny forskning, publicerad i Food Chemistry.

tomatjuiceTomatjuice mot benskörhet
Tomatjuice kan på ett påtagligt sätt öka förekomsten av antioxidanter som motverkar benskörhet. Detta enligt kalciumforskare vid University of Toronto. Hemligheten är det röda pigmentet i tomaten: lykopen.

Halva Sverige gör matlåda
Enligt en undersökning som Lantmännen nyligen låtit göra så tar 51 procent av svenskarna hand om sina matrester och gör matlådor. Det gläder Lantmännen som dagit igång en kampanj för att minska matsvinnet.

apelsinMålade apelsiner
Sydsvenskan fick tips om att färgen börjat flagna på en apelsin och ringde upp leverantören i Shanghai. Denne erkände då att apelsinen var målad. Dessutom var ursprungsmärkningen felaktig.

Söta drycker kan öka
risken för gikt hos kvinnor
Konsumtion av fruktosrika drycker såsom sockersötad läsk och apelsinjuice kopplas till en ökad risk för gikt hos kvinnor. Detta enligt en studie, publicerad i JAMA (Journal of the American Medical Assiciation).

Lantmännen:
”Släng inte maten!”
I Lantmännens senaste undersökning uppger mer än två tredjedelar av svenska folket att de aldrig slänger mat. Samtidigt visar andra undersökningar att minst var fjärde matkasse i Sverige slängs. För att uppmärksamma problemet och minska mängden slängd mat, etablerar nu Lantmännen en vecka dedikerad till mathushållning och utmanar svenska folket att inte slänga någon mat på en hel vecka.

Karlstads Universitet:
Räknemodell minskar matspill
Forskarna Helen Williams och Fredrik Wikström, vid Karlstads universitet, har utarbetat en räknemodell för hur förändringar i förpackningsdesign kan få positiva miljöeffekter. Modellen visar stora möjligheter att få en mindre påverkan på miljön om förpackningar utformas så att mindre mat slängs.

Synintryck viktigare än smak?
Köttsubstitut i färdiga rätter blir allt vanligare. En ny studie, publicerad i Food Quality and Preference visar att den visuella upplevelsen av dessa substitut har större effekt på konsumentens beslut än smak och konsistens.    

lussebullarBilligare lussebullar
Bageribranschen oroas av en rejäl höjning av vetepriset. En tröst i sammanhanget är dock att saffran i sin tur sjunker rejält i pris inför julen. En tidig julklapp till branschen, konstaterar Dagens Industri.

 

kaffe_paus_orig_large
Kaffesmaken viktigast
En ny Sifoundersökning på uppdrag av Statoil visar att smaken är viktigast när svenska folket köper kaffe på café eller i servicebutik och för knappt var tredje person är det att kaffet är nybryggt och nymalet viktigast. Att kunna ta med sig kaffet är viktigare för yngre än för äldre.

kthe-nsa
Elektronisk näsa identifierar vin, cancer och bomber
Vad sägs om en elektroniska näsa som klarar av att identifitera exakt vilken tidpunkt det är dags att skörda vindruvor, särskilja gris- från nötkött, lukta sig till bomber, knark och skämd mat eller hitta den perfekta parfymblandningen. Detta till en bråkdel av priset av vad nuvarande teknik som klarar av samma sak kostar. Forskare vid bland annat KTH har skapat en sådan näsa (foto: KTH).

Stigande priser på jordbruksprodukter
Jordbruksverket rapporterar att priserna stigit med över 20 procent för de produkter som de svenska jordbrukarna levererar sedan mitten av 2009. Samtidigt har priserna på insatsvaror till jordbruket som t.ex. dieselolja och foder legat i stort sett stilla.

t20