Anna Maria Corazza Bildt:
”Kasta inte bort mat i onödan!”
 
Den här veckan är det den Europeiska veckan för att minska avfall. Det är en viktig fråga som ligger mig varmt om hjärtat och som jag är mycket engagerad i. Hur ska vi kunna minska svinnet framförallt när det gäller livsmedel?
 
Enligt undersökningar slängs upp till 30 % av all mat som produceras. Det beräknas att varje europé slänger i genomsnitt 179 kg mat varje år. Det är något som jag tycker är oacceptabelt och vi måste fundera ut sätt att komma tillrätta med detta.
 
Denna fråga berör mig extra mycket då jag är uppväxt i ett bondesamhälle där man tar till vara på det man kan. Jag har också upplevt kriget på Balkan där jag bodde och arbetade i Sarajevo.
 
Det handlar också om framtiden. Hur ska vi i framtiden kunna förse jordens befolkning, som 2050 väntas vara runt 9 miljarder, med mat, ifall en tredjedel av den mat vi producerar inte konsumeras? Detta är en viktig utmaning och jag välkomnar att frågan tas upp och får utrymme i medierna. Jag är övertygad att det finns mycket att göra både som konsument men också som producent eller detaljhandlare.  
 
I fredags belyste jag detta problem när jag var med och lagade mat i TV4:s program Förkväll (www.tv4play.se/arkiv/blandat?title=lady_och_lufsen-stamning_i_forkvall&videoid=1137152). Jag visade hur man kan återanvända rester i matlagningen, det finns så mycket man kan göra. Mitt tips är därför att alltid titta i kylen innan du lagar mat eller handlar ny mat för att se vad som kan vara användbart igen.
 
Under veckan i Europaparlamentet har det anordnas olika evenemang för att lyfta fram lösningar på problemet (www.ewwr.eu). Jag vill också passa på att slå ett slag för Lantmännens hemsida som har en bra kampanj som uppmanar alla att vara rädda om maten (www.lantmannen.se). Gå in på deras hemsida och anta utmaningen för att göra skillnad! Det är alltid svårt när det gäller vanor och det tar ofta lång tid att ändra en vana eller ett mönster, men någonstans måste man börja och jag tycker att det är ett lysande tillfälle att göra det gemensamt i hela Europa den här veckan.
 
Framförallt tycker jag att det är viktigt att lära våra barn vikten av att inte slänga mat i onödan. Detta är något som jag tycker ska vara en naturlig del av utbildningen i våra skolor. Det är i skolan vi har chansen att forma framtiden.
 
2010 är också året för att bekämpa fattigdomen i världen. Bara den mat som slängs t.ex. i Italien under ett år skulle kunna föda ett helt land av Spaniens storlek i ett år. Min kollega i Europaparlamentet Paolo De Castro driver också frågan om svinnet. Han menar att en speciell märkning där man skiljer på bäst före och använd före kan bli aktuell, där man skiljer på kommersiellt utgångsdatum och sanitärt utgångsdatum. Det är något som jag tycker är värt att ta upp för diskussion.
 
Även i min rapport om detaljhandeln kommer jag att ta upp svinnet i livsmedelssektorn. Det är viktigt att vi hittar gemensamma lösningar och att nyckelaktörer inom matindustrin verkligen är delaktiga. Tillsammans med branschen måste vi prata om vad som görs bra och vad som kan förbättras genom dialog, istället för att överreglera. Som en del av dialogen kommer jag att anordna ett seminarium med Företagarna i Stockholm den 4e februari med företag från både detaljhandeln och leverantörer. Välkommen dit!
 
/Anna Maria Corazza Bildt i FoodMonitor den 26.11.2010
Läs på Anna Marias hemsida om europeiska livsmedelsfrågor

 

 

t20