svenskmjlkkerstinwikmardietistBarn blir inte
feta av mjölk
Nästan varje dag möts vi av olika typer av kostråd. Särskilt föräldrar bombas av olika rön om vad våra barn bör äta för att må och prestera bra. Och alla är de olika. Så hur ska man tänka som förälder?
 
Eftersom jag arbetar på en branschförening som jobbar med just mjölkprodukter kanske min syn på mjölk som ett bra och hälsosamt livsmedel inte är särskilt förvånande. Men jag ska berätta varför.
 
Mjölk innehåller 18 av 22 näringsämnen som vi behöver varje dag. Ett av dem är kalcium. Välkänt är att kalcium bygger ett starkt skelett. Men senare tidens forskning visar även att kalcium från mjölk motverkar övervikt.
 
Flera forskningsartiklar har visat att ett ökat intag av mjölk och kalcium spelar en viktig roll för att motverka övervikt både hos barn och vuxna. Till exempel visar en sammanställning av sex observationsstudier och tre kontrollerade studier att en ökning av kalciumintaget på ungefär 300 milligram per dag minskar fettmassan med cirka 1 kilogram hos barn. 300 milligram kalcium motsvarar cirka 2,5 deciliter lättmjölk. I studierna har det även framkommit att kalcium från mjölkprodukter hade större effekt på vikten än kalcium från andra livsmedel.
 
Barn blir alltså inte feta av mjölk, utan snarare tvärt om. Men ibland hör man att barn inte ska dricka mjölk för att det är för mycket fett i det. Den diskussionen tycker jag blir konstig. Dryckesmjölken bidrar endast med fem procent av vårt totala fettintag. Och standardmjölk är magrare än Keso. Ett livsmedel som innehåller mycket näring och så pass lite fett och som så uppenbart visar på så många fördelar som mjölken faktiskt gör, kan orimligen dömas ut med grunden att det är för fett.
 
Att äta mat framstår i många medier mer och mer som en risk. Att akta sig för det ena och det andra livsmedlet har blivit vardagsmat på löpsedlarna. Men där är vi fel ute. Mat ska vara hälsosamt, ge näring och vara njutbar. Och den ska ätas med sunt förnuft, i lagom mängd och med stor glädje. Och innehåller den mjölk blir den dessutom mer näringsrik och hälsosam!
 
/Kerstin Wikmar, leg. dietist, Svensk Mjölk

 

Foto: Svensk Mjölk.

  

t20