Krönikan: Dagens Industris ”Gaseller” – en ”bondfångare”?
För 13 år sedan började tidningen Dagens Industri, DI, utnämna snabbväxande företag till ”Gaseller”. Men inflationen i utnämningarna verkar ha blivit ett problem för tidningen. Trots det verkar ”Gasell”-karusellen spinna vidare med oförminskad kraft i år, inte minst på grund av de svenska bönderna.
För DI är ”Gasellerna” en kassako. Många tidningar dras med stora ekonomiska problem. Men DI fortsätter att genererar stora vinster till sina aktieägare inom Bonnier-gruppen. Förra året omsatte Dagens Industri AB drygt 615 miljoner kronor och gjorde en vinst före skatt på inte mindre än cirka 98 miljoner kronor.
Vilka bolag får då bli ”Gaseller”? Enligt uppgift från DI utgår man från de senaste fyra årsredovisningarna. En ”Gasell” har en ”omsättning som överstiger 10 Mkr, minst tio anställda, minst fördubblat sin omsättning om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret, ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren, ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt, i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner, och sunda finanser”.
Dessa kriterier innebär att stort antal företag blir ”Gaseller” varje år. Tidningen utnämner även så kallade ”Gasellvinnare”, ”Maratongaseller”, och ”Supergaseller”.
Utnämningarna firas på ”Gasellfester” och galor runt om i landet. Förra året delade bland andra finansminister Anders Borg och Prins Daniel ut priser.
För många bolag är det en stor ära att bli utnämnd till ”Gasell”. Inget bolag verkar heller vilja stöta sig med DI och tacka nej till utnämningen.
Men för att vara med på festerna måste bolagen betala. Och eftersom varje arrangemang drar ett stort antal representanter från det svenska näringslivet kammar DI hem vinster.
Dessutom ger gasellutnämningarna Dagens Industris annonsförsäljning en rejäl skjuts.
Enligt uppgift händer det inte sällan att annonssäljare hos DI ringer upp bolagen i samband med att tidningens reportrar, i regel utan reportrarnas kännedom, åker ut för att intervjua. Pressen på bolagen blir enorm. För vad händer om den stora finanstidningen skulle skriva något negativt?
FoodMonitor har hört från vd:ar i bolag som känt sig pressande av annonssäljare att köpa annonser i DI för att tidningen ska skriva en artikel. Ett sådant agerande från en av Sveriges största affärstidningar är osmakligt, minst sagt.
Och samtidigt som ”Gasell”-utnämningarna går in på sitt 13 år börjar fler sprickor synas i fasaden. På grund av sina kriterier för ”Gaseller” tvingas DI i många fall utnämna samma bolag år efter år.
Inflationen i utnämningar gör att många företag börja se med tveksamhet på ”Gasell”-verksamheten.
Så det gäller därför för DI att hitta nya bolag som kan hoppa på ”Gasell”-karusellen. Då passar de svenska bönder, som de senaste åren har blivit vinnare på grund av stigande livsmedelspriser, bra in. Ett antal lantbruksföretag har blivit utsedda till ”Gaseller” i år. Inte minst i Skåne.
Då är väl Dagens Industris ”Gasell”-verksamhet nu även bokstavligt talat en ”bondfångare”?
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
Dagens Industri AB.
Omsättning: 675 Mkr (2011).
Resultat före skatt: 98 Mkr.
Antal anställda: 124.

t20