Vitamin Well vill få stopp
på Livsmedelsverkets
negativa kommentarer
Dryckesbolaget Vitamin Well AB ogillar att Livsmedelsverkets personal kritiserar bolagets produkter i media. Därför vänder sig både bolagets vd och styrelseordförande nu med klagomål i ett brev till Livsmedelsverkets generaldirektör.
 
”Tydligt är att … har en så uppenbar aversion mot våra produkter och vårt bolag att de väljer att upprepade gånger tydliggöra denna inställning via media…”, skriver Vitamin Well´s vd Jonas Pettersson och styrelseordföranden Gunnar Rantzow i ett brev till Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson.
 
”Situationen börjar nu bli ohållbar både gällande Livsmedelsverkets inställning till gällande lagstiftning, men också att ... ogillar Vitamin Wells produkter och väljer att i myndighetens namn uttrycka detta motstånd officiellt.”
 
Livsmedelsverket tror att Vitamin Well har missförstått myndighetens olika roller.
 
”Det som vi tror är att företagen ibland inte förstår är att vi har inte bara ett uppdrag utan flera. Dels så ska vi se till att maten är säker och att den är redlig. Det vill säga att den är rätt märkt och att man inte blir lurad av produkten. Men sedan handlar det också om att vi har ett uppdrag att sprida bra matvanor. De tre uppdragen kan ibland göra att vårt budskap låter olika beroende på vilken vinkel det kommer från”, säger Annette Jansson, enhetschef vid Livsmedelsverket, till FoodMonitor
 
”Vi har ett uppdrag att värna om befolkningens bra matvanor och då finns det produkter som vi inte tycker passar som godis, chips, och läsk.”
 
Vitamin Well har expanderat snabbt i Sverige de senaste två åren. Deras produkter säljs på Apotek såväl som i butikskedjornas hyllor över hela landet. Enligt det senaste bokslutet som lämnats in till Bolagsverket så omsatte Vitamin Well AB 102 miljoner kronor år 2010 och gjorde samtidigt en förlust på 316 000 kronor.
 
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har kritiken mot vitaminberikade drycker i olika former hårdnat det senaste året. En myndighet i England förbjöd i januari Coca Cola att i en kampanj hävda att deras Vitamin Water är näringsrikt. Den produkten innehåller nästan 30 gram socker per 500 ml.
 
I Sverige har Livsmedelsverket bland annat i tv-programmet plus i svt kritiserat Vitamin Well´s produkter. En av myndighetens representanter konstaterar i ett program som sändes i januari att bolagets påstående att ”Vitamin Wells vitamindrycker ger ett bra tillskott av vitaminer och mineraler. Äter du en varierad kost med frukt och grönsaker kan du dricka dem för den goda smakens skull” inte motsvarar kraven enligt EU-förordningen 1924/2006.
 
Jonas Pettersson tycker det är en ohållbar situation att Livsmedelsverket uttalar sig i media, speciellt eftersom han anser att den egentliga tillsynsmyndigheten över bolaget är Stockholms Stad.
 
”Vi har en jättebra dialog med Stockholms Stad. Det som är ohållbart att vi har en kontrollmyndighet som ska granska oss, men samtidigt går Livsmedelsverket hela tiden ut och uttalar sig. Och det sker alltid via media, aldrig direkt till oss. Och deras synpunkter är personliga, som till exempel att våra produkter är onödiga och dyra”, säger han till FoodMonitor.
 
Vad tror du motiverar Livsmedelsverket?
 
”De känner sig osäkra kring produkterna. Vi är varken läkemedel eller kosttillskott. Vi är ett berikat livsmedel. Och det finns tydlig lagstiftning kring vad man får göra med berikade livsmedel.”
 
Vad vill ni åstadkomma med brevet till Livsmedelsverkets generaldirektör?
 
”Vi vill öppna upp för en dialog”, säger Jonas Pettersson.
 
Livsmedelsverket vill inte kommentera ärendet ytterligare. Samtidigt säger man sig villiga till en dialog med Vitamin Well.
 
”Vi håller just nu på med att titta igenom vad som står i brevet och vad som sagts. Vi vill inte kommentera förrän vi har startat en dialog med bolaget”, säger Annette Jansson.
 
HÅKAN FRISELL
 
Läs mer:
http://svt.se/2.146563/1.2298947/mathias_testar_vitaminvatten
Coca-Colas Vitaminwater får bakläxa – är inte näringsrik
Konsumentorganisation granskar VitaminWater
 
FoodMonior-Fakta:
Vitamin Well AB.
Ägare: personer i bolagets styrelse samt olika privatpersoner.
Omsättning: 102 Mkr (2010).
Resultat före skatt: minus 316 000 kronor.
Antal anställda: 36.
 

t20