Mat från luften i Sydsudan
WFP meddelar att man börjat släppa ner mat från luften till avlägsna områden i Sydsudan. Detta för att fylla på tomma livsmedelslager i isolerade flyktingläger.
”Det är en kamp mot tiden att få ut humanitär matassistans till människor som är i akut behov av mat i områden som vi inte har kunnat nå via vägar eller via floder, ” säger WFP:s landsdirektör, Chris Nikoi.
”På grund av konflikten, har vi länge förutsett att det skulle bli nödvändigt att flyga in mat till vissa delar av landet, särskilt nu under regnperioden. Men vi har stött på mer problem än förväntat, och därför måste vi nu leverera mer mat med flyg än ursprungligen planerat.”
Sedan krisen i Sydsudan började i mitten av december förra året har WFP levererat matassistans och näringsstöd till omkring 765 000 människor. Av dessa är mer än 430 000 människor internt fördrivna eller direkt påverkade av konflikten. Resterande 335 000 är antingen flyktingar eller tillhör andra utsatta grupper.
Enligt WFP har mer än 210 000 flyktingar från Sydsudan ankommit till grannländer sedan krisen startade.
"Vi är bekymrade över de rapporter som visar på farligt höga siffror av felnäring bland de barn som ankommer till flyktinglägren i grannländerna. Detta gäller särskilt Etiopien", säger Valerie Guarnieri, WFP:s regiondirektör för Öst- och Centralafrika.
"Även om vi arbetar med partners för att ge särskild näringsrik mat till flyktingbarn, så är de höga siffrorna gällande felnäring ett tecken på att den humanitära situationen i de oåtkomliga områdena i Sydsudan snabbt förvärras."
/FoodMonitor

t20