arlakork
Förnybara korkar på mjölk och fil
Arla meddelar att man nu satsar på skruvkorkar av förnybart material på bland annat storsäljare som mjölk och fil. Varje dag säljs 1 miljon förpackningar av de produkter som nu kommer att få ny kork.
Även på all ekomjölk kommer den nya korken att användas, detta som ett led i satsningen mot att fördubbla konsumtionen av ekomjölk, meddelar man.
– Många konsumenter vill ha kork också på ekomjölken och det har gjort det möjligt att gå över till en kork av förnybart material rakt över, säger Ann Freudenthal, ansvarig för Arlas ekologiska sortiment.
De nya korkarna tillverkas i nuläget av etanol som görs av sockerrör, men det sker mycket produktutveckling inom området och det forskas till exempel på andra förnybara råvaror som cellulosa och alger. De förnybara korkarna är återvinningsbara men inte komposterbara. De korkar som Arla använt hittills tillverkas av råvaror med fossilt ursprung, till exempel olja eller naturgas.
– Detta är ett bra första steg mot ett ännu bättre material. Vi har en nära dialog med våra leverantörer som hjälper oss att öka andelen förnybar och hållbar råvara i våra förpackningar ytterligare. Arla har det övergripande målet att våra förpackningar ska vara 100 procent återvinningsbara, säger Anna-Karin Modin-Edman, miljö- och hållbarhetsexpert på Arla.
Fakta: De nya korkarna börjar komma ut i butiker under vecka 20 i takt med att gammalt förpackningsmaterial tar slut. Det är Tetra Pak som levererar korkarna till Arla.
/FoodMonitor

t20