Fetmakirurgi allt tidigare i livet
Plus En överviktig 14-åring är den yngsta patienten som genomgått fetmakirurgi i England, och under de senaste sex åren har 45 ingrepp gjorts på patienter under 18 år. ”De här siffrorna är ett av de mest extrema exemplen på en fetmaepidemi som kan bryta den positiva trend kring medellivslängd som vi upplevt under det senaste århundradet”, kommenterar Paul Burstow, före detta hälsominister i England.
Ingreppen syftar till att reducera storleken på magsäcken eller att få patienten att känna sig mätt på en mindre mängd mat. Enligt nuvarande hälsominister Jane Ellison genomfördes det bland de 45 ingreppen 22 gastric bypass, 18 gastric band, och två bubble/balloon-operationer.
Det totala antalet fall där patienter remitterades till sjukhus på grund av fetma och sedan bad om kirurgiskt ingrepp i England var 24 383 från april 2009 till mars 2012 och ökade från år till år, enligt de nyligen offentliggjorda siffrorna.
”Utvecklingen är en tickande bomb och lösningen kan inte komma från NHS (National Health Service, som driver den offentliga vården i Storbritannien). Lösningen måste finnas i våra hem, i skolan och på arbetsplatserna”, konstaterar Paul Burstow.
Läs hela artikeln på FoodMonitor Plus

t20