Lena Tham165x235”Fler måste köpa certifierad palmolja”
Användningen av ansvarsfullt producerad palmolja, certifierad enligt Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), har granskats av WWF. 130 företag i Europa, Australien, Asien och USA ingick i granskningen. Sverige får godkänt enligt organisationen. ”Företagen gör mer än tidigare, men inte tillräckligt”, konstaterar Lena Tham (foto), ansvarig för palmoljefrågor WWF.
Från Sverige ingår Ikea, Axfood, Coop, ICA, Lantmännen och Oriflame Cosmetics i undersökningen, enigt WWF.
– De svenska företag som granskats får grönt ljus. Men idag är tillgången på RSPO-certifierad palmolja dubbelt så stor som efterfrågan. Fler måste köpa certifierad palmolja om vi ska få en mer ansvarsfull produktion som inte skövlar utan bidrar till att rädda regnskogarna, kommenterar Peter Westman, naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF.
Enligt uppgift visar granskningen hur långt 78 tillverkare av produkter som innehåller palmolja samt 52 detaljhandelsföretag har kommit när det gäller att ställa om till 100 procent certifierat enligt RSPO. De svenska företagen ligger i topp tillsammans med företag som Arla, Unilever, Body Shop, Sainsbury’s, Marks & Spencer och Lidl.
– Företagen gör mer än tidigare, men inte tillräckligt för att ge plantageföretagen den tydliga signal som behövs. I Europa bör alla som använder palmolja senast 2015 ha nått målet 100 procent RSPO-certifierad palmolja i sina produkter – och fram tills dess köpa certifikat, säger Lena Tham, ansvarig för palmoljefrågor på Världsnaturfonden WWF.
Fakta: Produktionen av palmolja, som förser 65 procent av världsmarknaden med vegetabilisk olja, beräknas fördubblas till 2020. Det ökar trycket på de tropiska skogarna, den biologiska mångfalden och lokalbefolkningarna i Sydostasien, Afrika och Latinamerika. Idag kommer huvuddelen av palmoljan från Malaysia och Indonesien.
/FoodMonitor

t20