Opastöriserad mjölk
gör en av sex sjuka
Det finns konsumenter som vill hålla på gamla traditioner och konsumera mjölkprodukter gjorda på opastöriserad mjölk. Men det kostar på. En av sex blir sjuka. Det har forskare vid Minnesota Department of Health kommit fram till.
”Lyckligtvis återhämtar sig de flesta människor. Men ibland kan det orsaka mer allvarliga symptom eller långvariga sjukdomar”, säger forskaren Trisha Robinson, epidemiolog vid Minnesota Department of Health.
Forskarna uppskattar att av de 20 502 invånare i delstaten som konsumerade opastöriserad mjölk mellan åren 2001 och 2010 insjuknade inte mindre än 17 procent.
Cirka 20 procent av de som insjuknade fick allvarliga komplikationer.
Förespråkare för opastöriserad mjölk har hävdat att mjölken skulle ha hälsofördelar. Men detta stöds inte av de forskningsresultat som hittills kommit fram, menar forskarna. .
”Hälsofördelarna med opastöriserad mjölk har inte bevisats”, säger Trisha Robinson.
Forskarnas resultat har nyligen publicerats i den välrenommerade tidskriften Emerging Infectious Diseases som drivs av det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC.
HÅKAN FRISELL
Läs mer:
http://www.huffingtonpost.com/2013/12/12/raw-milk-sick-bacterial-parasite-infection_n_4433713.html?utm_hp_ref=food&;ir=Food
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Drycker/Opastoriserad-mjolk/

t20