5:2-dieten granskas av forskare
Forskare på Karolinska Institutet gör nu slag i saken. Den omstridda 5:2-dieten som slog igenom under förra året ska nu granskas vetenskapligt.
Under sex månader ska forkarna följa 90 personer som äter enligt modellen fem dagar med vanligt intag av mat och två med kraftigt reducerat intag av kalorier, 500- 600 kcal.
– Det är den första studien i Sverige i alla fall och det är den första studien som har både patienter med diabetes och friska personer, säger Kerstin Brismar, kost- och diabetesforskare på Karolinska Institutet till Sveriges Radios redaktion Vetenskapsradion.
Under 2013 slog 5:2-dieten igenom rejält. Anhängarna tror på dieten som ett effektivt sätt att minska i vikt medan skeptiker snarare tror att den kan vara en inkörsport till ätstörningar. Forskarna ser därför fram emot resultatet av den i Sverige unika studien.
– Jag tror att många kommer att få bättre värden när det gäller insulin och insulinkänslighet och de kommer att sänka sina blodfetter och sitt blodsocker, konstaterar Kerstin Brismar.
/FoodMonitor

t20