Livsmedelsimporten - vi exporterar miljöförstöring utan att betala för den
Nästan 90 procent av det vatten vi använder går till produktion av livsmedel. Forskaren Tony Allan vid King´s College i London anser att vattenförbrukningen måste redovisas av livsmedelsföretagen så att den sanna kostnaden blir känd och att rovdriften stoppas. Det rapporterar tidningen The Independent.
”Vi låtsas att det är gratis, men om vi fortsätter i den här riktningen är det som att köra en bil utan rattar eller bromsar med avseende på miljön – förr eller senare kommer det till en krasch”, säger han till tidningen.
Tony Allan fick år 2008 Stockholm Water Prize för sin forskning om vattenfrågor.
Redan år 1993 visade han att man för en kopp morgonkaffe behövde använda 140 liter vatten till odling, i tillverkningssteg, och transport.
Enligt Tony Allan är det viktigt att stora företag som Coca-Cola och Kraft visar vägen i samarbete med butikskedjorna.
Och det är bråttom att göra något. Det finns stora problem med vattenförsörjningen i stora delar av världen.
Det är därför enligt Tony Allan viktigt att vi börjar ta med i beräkningen vad vår import av livsmedel från problemområdena egentligen innebär. Enligt honom exporterar vi idag miljöförstöring utan att betala för den.
”Vi måste få revisorer och verkställande direktörer, och ledande personer inom regeringen, att inse att det vi gör är väldigt dåligt för miljön”, säger han, till The Independent.
HÅKAN FRISELL

t20