Ny fågelinfluensa upptäckt
Kinesiska forskare har upptäckt en ny typ av fågelinfluensa. Man fruktar dessutom att viruset är extra farligt för människor jämfört med tidigare virus som kan ge fågelinfluensa.
Det var för cirka två månader sedan som en äldre kvinna i den kinesiska byn Nanchang dog efter att ha varit inlagd på sjukhus i svår lunginflammation. Nu har kinesiska smittskyddsmyndigheten kommit fram till att kvinnan var smittad av fågelinfluensa, dvs. viruset H10N8. Det är första gången som ett fågelinfluensavirus i undergruppen N8 är påvisat i människa.
– Det nya viruset kan ha potential till att skapa en global epidemi och bör inte undervärderas, kommenterar Mingbin Liu, en av författarna bakom en färsk rapport som publicerats i den medicinska tidskriften Lancet.
– Ett nytt fall av virus H10N8 hittades i Jiangxi-provinsen den 26 januari. Det skapar stor oro eftersom det visar att H10N8-virurset har fortsatt att sprida sig och kan leda till fler människor drabbas i framtiden, fortsätter Liu.
Enligt Yuelong Shu, en av de andra författarna bakom rapporten, innehåller H10N8 en mutation som gör att det lättare anpassar sig till däggdjur än tidligare virus som kan orsaka fågelinfluensa. Detta gör det extra farligt för människor. Risken ökar ytterligare om viruset efterhand visar sig smitta även från människa till människa.
/FoodMonitor

t20