vvvFör lite grönsaker
på tallriken
I en färsk SIFO-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna uppger hela 82 procent av svenskarna att tallriksmodellen är en sund riktlinje. Trots detta lägger många av oss för lite grönsaker på tallriken.
Hur tallriksmodellen är formad kan enligt ViktVäktarna anpassas efter individens energibehov, men den klassiska varianten består av en fjärdedel protein, en fjärdedel kolhydrater och hälften grönsaker.
I undersökningen uppger alltså hela 82 procent av svenskarna att tallriksmodellen är rekommendera. Det är framförallt de yngre, de som är mellan 15-34 år, som tycker så. 90 procent i den här målgruppen förespråkar tallriksmodellen jämfört med 74 procent av dem som är mellan 56-79 år. Det är också fler kvinnor än män som förespråkar modellen, enligt undersökningen.
Svenskarnas typiska middagstallrik är uppdelad så att de flesta kolhydraterna upptar 30-40 procent av tallriken och proteinet 30-40 procent. Däremot begränsar majoriteten grönsakerna till 20-30 procent trots att de borde uppta halva tallriken. Endast en av tio äter så mycket grönsaker som den klassiska tallriksmodellen rekommenderar.
– Vi tenderar att äta mer grönt under sommarsäsongen när utbudet är rikare. Men under hösten och vintern finns exempelvis kål i alla dess former, liksom svamp, pumpa och palsternacka. Glöm heller inte morot och rödbeta som kan avnjutas året runt och varieras i det oändliga, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.
Fakta: Undersökningen genomfördes av TNS SIFO på uppdrag av ViktVäktarna under september 2014 genom internetintervjuer. Undersökningen ger ett representativt urval bland kvinnor och män i åldern 15-79 år. Sammanlagt 1023 svenskar deltog.
/FoodMonitor

t20