Forskning & Ingredienser
Forskning: Rå vitlök kan minska risken för lungcancer
Att äta rå vitlök två dagar i veckan kan drastiskt minska risken för lungcancer. En studie genomförd i Kina visar att vuxna personer som inkluderar rå vitlök i sin kost har en 44 procent lägre sannolikhet att drabbas. Det rapporterar brittiska Daily Mail.
Forskning: Dra ner på
läsken för njurarnas skull
Inte mer än en burk per vecka. En studie publicerad i Clinical Journal of the American Society of Nephrology visar att det är den mängd kolsyrad läsk man bör hålla sig till om man inte drastiskt vill öka risken för njursten. Det rapporterar italienska Il fatto alimentare.
Forskning:
Skydda hjärtat – ät frukost
Att avstå från frukost ökar risken för hjärtattack hos äldre män med 27 procent, enligt amerikanska forskare. Detta, alternativt att äta sent på kvällen, orsakar enligt forskarna förändringar i ämnesomsättningen, blodsockret och hormonerna, som i förlängningen ökar riskerna betydligt. Det rapporterar brittiska Daily Mail.
Uppåtgående trend: Koka egen sylt
En dryg tredjedel av svenska folket, 36 procent, tänker koka egen sylt av egenplockade bär i sommar. Allra störst är intresset i norra Sverige. Det konstaterar Svenskt Sigill i ett pressmeddelande.
Bärkonsumtionen pekar uppåt
Vi svenskar njuter mer och mer av bär visar en undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Bärfrämjandet. En betydande förklaring tycks vara bärens hälsoegenskaper och det ökade intresset för hälsofrågor.
Forskning: Omega-3
ökar risken för barnallergier
Omättat fett, som de erkänt hälsosamma omega-3-fettsyrorna, kan enligt ny forskning öka risken för allergi hos barn. Detta enligt en studie i samarbete mellan Chalmers i Göteborg och Umeå universitet.
Veganen som gjorde skillnad
Att fortsätta leva som vegan i Sverige efter fem år i London visade sig inte vara det lättaste. Veronica Stenberg, som gick från vegetarian till vegan för sju år sedan, bestämde sig för att göra något åt saken. Nyligen släppte hon Sveriges första digitala kokbok för veganer genom en app för iPad och iPhone. Namnet är Elegantly Vegan.
Nu skippar Scandic palmoljan
Hotellkedjan Scandic meddelar att man nu beslutat att inte använda den erkänt miljöovänliga palmoljan i någon av sina 160 restauranger. Istället övergår man till raps- och solrosolja. 75 kubikmeter olja per år har under de senaste åren förbrukats till fritering i Scandics restauranger.
Forskning: Fetma orsakar hjärtsvikt
Att fetma markant ökar risken för hjärt-kärlsjukdom är ingen nyhet. Det har dock inte varit klarlagt om det har varit fetman i sig som har varit orsaken eller om graden av fetma bara varit en markör för en annan bakomliggande orsak. Nu har ett internationellt forskarlag lett av svenska forskare vid Uppsala universitet använt en ny metod för att klargöra detta.
Listeria hot mot gravida
kvinnor och äldre
FoodMonitor har det senaste året skrivit flera artiklar om livsmedel som återkallats på grund av listeria-smitta. Nu kommer amerikanska forskningsresultat som säger att inte mindre än en av fem som infekterats med listeria avlider av sviterna.
Husmanskost regerar fortfarande
Att vi svenskar är nyfikna på mattrender är ingen nyhet. Trots det är det fortfarande den klassiska, svenska husmanskosten som oftast hamnar på tallriken. Detta enligt en undersökning som Livsmedelsföretagen låtit göra.
Smilla släpper bakbok för glutenintoleranta barn och ungdomar
– Vi glutenintoleranta kan få minst lika goda bullar – om inte godare, säger 15-åriga Smilla Luuk, som nu släpper boken Smilla bakar glutenfritt. Smilla fick själv diagnosen glutenintolerans som femåring.
Forskning: Hälsosam
nordisk kost förbättrar blodfetter
Enligt en studie som Lunds universitet deltagit i kan hälsosam Nordisk kost förbättra blodfetterna och därmed minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Exempel på lämpliga Nordiska råvaror är närproducerad frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter och kål.
Falsk Kalixlöjrom upptäckt
Ett parti på 60 kg Kalixlöjrom visade sig vara sikrom, troligtvis från Kanada. Nu riskerar ett Göteborgsföretag åtal, skriver GP.
Forskning: ämnen i kanel visar lovande egenskaper i att motverka Alzheimers
Ämnet i kanel som ger upphov till dess sötaktiga lukt, kanelaldehyd, har egenskaper som kan komma att göra det användbart i att motverka sjukdomen Alzheimers. Det har amerikanska forskare kommit fram till. Deras resultat har nyligen publicerats i den välrenommerade tidskriften Journal of Alzheimer's Disease.
Järnkoll på skolmatens kvalitet
För nästan exakt ett år sedan sjösattes verktyget SkolmatSverige som en effekt av att den nya skollagen trädde i kraft 2011. Lagens krav på skolmåltidernas näringsriktighet ökade behovet av ett verktyg för skolorna att utvärdera, utveckla och dokumentera sina måltider. En forskargrupp vid Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting gjorde slag i saken. FoodMonitor redde ut begreppen med projektledare Emma Patterson.
Forskning:
Närodlat är inte klimatsmartare
Enligt en ny undersökning från IVL Svenska Miljöinstitutet bidrar en matkasse med lokalt odlade varor endast med obetydligt lägre klimatutsläpp än en genomsnittlig svensk matkasse. Istället har det mycket större betydelse vad man stoppar för slags produkter i kassen.
Färdig GI-mat
– ett lyckat koncept
– Det ska vara så enkelt att det är omöjligt att misslyckas, säger entreprenören och kostexperten Ola Lauritzson om sin satsning GI-boxen, som sedan starten 2010 levererat närmare en miljon färdigmaträtter enligt GI-metoden till hushåll i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu satsar bolaget stenhårt på expansion genom att möjliggöra leveranser till 102 orter i Sverige.
Forskning: en läsk om dagen
ökar risken för diabetes
En burk med sockerläsk om dagen är tillräckligt för att öka risken att utveckla typ 2 diabetes med hela 18 procent. Det har brittiska forskare kommit fram till. Deras studie har publicerats i det senaste numret av den välrenommerade tidskriften Diabetologia.
Produktnytt: Skånska surdegsbröd
Pågen har tagit tillvara på såväl surdeg- och hälsotrenden som den ökande efterfrågan på närodlat när man vecka 19 lanserar sin nya brödserie med tydligt nordiskt tema. Bröden är bakade med surdeg och kallpressad rapsolja från Österlen.
Forskning: Protein kan
trigga utveckling av diabetes
Typ 2-diabetes är starkt kopplad till övervikt och fetma. En grundläggande och tidig anledning i sjukdomsutvecklingen är att fettcellerna reagerar dåligt på insulin i blodet. Forskare vid Linköpings Universitet tror sig nu ha tagit ett stort steg mot en förståelse av hur hur sjukdomen uppstår. Ett enskilt protein tycks ha en avgörande roll när fettvävnaden blir okänslig för insulin.
Produktnytt: Magvänlig glass
Engelholms Glass meddelar att man nu, som först i världen lanserar en glass med aktiv bakteriekultur. Glassen heter Må Gott! och är gjord på ekologisk, laktosfri vaniljgräddglass med magvänliga Lactobacillus och Bifidobakterier tillsatta.
Danone stöder tarmforskning
Danone Sverige meddelar att man nu som första livsmedelsföretag blir huvudgivare till Mag-Tarmfonden. Därmed vill bolaget stärka sitt band till svensk forskning i ämnet. Som en start på det nya samarbetet skänker Danone under veckorna 16-21 en krona per sålt Activia 4-pack direkt till Mag-Tarmfonden.
Näringsämne i rött kött påverkar risken för hjärtsjukdomar
Forskare har hittat ett samband mellan näringsämnet karnitin i rött kött och risken att drabbas av hjärtsjukdomar. Det framgår av en artikel som denna vecka publicerats i den välrenommerade tidskriften Nature Medicine.
Krav på politiker
- naturlig skolmat
FoodMonitor har tidigare rapporterat om initiativet Naturlig Mat i Skolan, som verkar för att få naturligare och hälsosammare råvaror i skolmaten. Grundaren, kostrådgivaren Cecilia Blidö (foto), berättar nu att namninsamlingen, som kräver åtgärder på politisk nivå, överlämnats till regeringen. Den innehåller 11 370 namn.
GLAD PÅSK!
På sistone har Svenska Ägg informerat om att ägg är en vitaminbomb som inte har negativ inverkan på kolesterolet. Konsumentföreningen Stockholm har också konstaterat att äggen håller minst en månad längre än vad bäst före-datumet i butik anger. Redaktionen rekommenderar därför att inkludera en hög andel ägg i kosten under en förhoppningsvis solig påsk med en massa gott att äta och dricka. En glad och skön påsk önskar vi alla våra läsare!
Ägg slängs i onödan
En ny studie, genomförd av SLU på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm, bekräftar att ägg i svenska butiker går att använda minst en månad efter den bäst före-dag som anges. Bakgrunden är att Sverige i dagsläget måste följa gällande EU-regel som innebär fyra veckor från värpning, trots att nio av tio svenskar förvarar sina ägg i kylskåp. EU-regeln gör att många ägg slängs i onödan, menar Konsumentföreningen.
Mumsa på äggen
med gott samvete
Enligt branschorganisationen Svenska Ägg är det fritt fram att frossa i de till påsken extra populära äggen med gott samvete. De kolesterolhöjande egenskaperna är dessutom en myt, menar man. ”Amerikanska forskare har visat att ägg inte höjer kolesterolet. Tvärtom minskar andelen fett i blodet när man äter ägg. Det, visar en nyligen publicerad studie, kommenterar Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
Läsk misstänks orsaka
180 000 dödsfall
Enligt forskning som American Heart Association nyligen presenterat så misstänks drygt 180 000 dödsfall om året runt om i världen bero på konsumtion av läsk som sötats med socker.
Kvinnor: Ät mer jordgubbar och blåbär
Tre portioner à cirka 150 gram om dagen av jordgubbar eller blåbär rekommenderas varmt för kvinnor enligt en studie publicerad i tidskriften Circulation. Kvinnorna sägs därmed reducera risken för hjärtinfart med en knapp tredjedel. Det rapporterar italienska tidningen Tiscali.
Sida 6 av 16