od2014450
Otillåten halt av bekämpningsmedel upptäckt i äpplen på Odlarlaget
Bekämpningsmedlet prosulfkarb i en otillåten halt har hittats i äpplen av sorten Ingrid Marie på grossisten Svenska Odlarlaget i Helsingborg. Nu har Länsstyrelsen Skåne startat en utredning för att hitta källan till kontamineringen hos en odlare i länet. Prosulfkarb används normalt sett inte till äpplen.

JosefinZadigEn app för
nyttigare kost
"Min matfilosofi handlar om helhet och individualism: man kan äta allt men inte alltid”. Det konstaterar kostexperten Josefin Zadig, VD och grundare av kost- och hälsoföretaget Prima Mat, som nu lanserar en ny recept-app som tipsar om goda och hälsosamma recept efter säsong, och som är anpassade till dagens kostråd.

Nytt larm om energidrycker
Enligt Sveriges Radios ekoredaktion presenteras en ny vetenskaplig studie om energidrycker på en pågående kongress för hjärtspecialister i USA. Studien ska bland annat visa att tusentals småbarn i USA varje år drabbas av allvarliga hjärtproblem och epilepsiliknande anfall efter att ha druckit energidrycker.

cmStenålderskost kan hjälpa kvinnor efter klimakteriet
Stenålderskost till kvinnor efter klimakteriet kan ge positiva effekter på energiintag och kroppssammansättning, samt även på blodfetter och inlagring av fett i levern. Detta enligt en avhandling från Umeå universitet, som skrivits av Caroline Mellberg (foto), läkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

nlida leiva 4
Sockerbetor kan rädda liv
Nélida Leiva, doktorand i tillämpad Biokemi vid Lunds Tekniska Högskola har tillsammans med sin handledare Leif Bülow upptäckt att sockerbetor producerar hemoglobin. Nu hoppas de att sockerbets-hemoglobinet kan komma att fungera som blodersättningsmedel, något som idag är en bristvara. Foto: Gunnar Menander

Magdalena-Gerger-Systembolaget-VD-002-783x1024Alkoholfritt och ekologiskt ökar
Försäljningen av såväl alkoholfritt som ekologiskt fortsätter att öka på Systembolaget. Det visar en mätning som genomförts under januari till september i år. Enligt Systembolagets VD Magdalena Gerger (foto) är detta ett resultat av ett långsiktigt arbete.

vegoMer vegetariskt
i kundvagnarna
Vegetariskt är den senaste trenden inom matlagning enligt trendanalytiker och stjärnkrogar. En ny studie från Nielsen visar att vegotrenden nu också har nått kundkorgen med stora ökningstal för det gröna. Samtidigt ser det tuffare ut för färsk och fryst kött samt fågel. 

kristina belfrage foto Mats OlssonSmå jordbruk
kan mätta fler
Kristina Belfrage, forskare på institutionen för stad och land vid SLU, visar i en avhandling att hög biologisk mångfald och hög matproduktion inte alls behöver stå i motsatsförhållande till varandra. Tvärtom verkar dessa företeelser följas åt. Foto: Mats Olsson

dvnmExtra D-vitamin
och mörkerrabatt
D-vitamin är en bristvara för många svenskar, inte minst i Norrland under vinterhalvåret när solen ofta lyser med sin frånvaro. För att svara upp mot behovet lanserar Norrmejerier nu Norris mellanmjölk 1,5 liter med mer D-vitamin. För att förtydliga solens betydelse inför man även en mörkerrabatt på den nya mjölken som man kan ta del av när solen går ner.

Laseromslag444Cecilia slår ett
slag för laserterapi
En framgångsrik karriär som dansare och artist under senare delen av 90-talet underlättade inte det faktum att Cecilia Lind kämpat med svår värk sedan tonåren. Till slut bytte hon bana och utbildade sig till sjukgymnast. När laserterapi av en händelse kom hennes väg var hon såld och nu har hon släppt boken ”Laserterapi – en praktisk guide”.

Ökad risk för demens
vid fetma i medelåldern
En studie som genomförts av forskare vid Sahlgrenska akademin bekräftar tidigare teorier om kopplingen mellan övervikt och demenssjukdom. Översiktsstudien inkluderar data från 120 000 personer.

johanna-sandahl-pressbild-3Cancerframkallande ämnen i importäpplen
”Det är skrämmande att vi hittar bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige på grund av att de riskerar att ge cancer”. Det säger Johanna Sandahl (foto), ordförande i Naturskyddsföreningen angående att föreningen i dagens Göteborgsposten presenterar tidigare opublicerade testresultat från Livsmedelsverkets stickprov på äpplen.

bokenRecept och info för mjölk- och glutenintoleranta
”Min förhoppning är att boken ska sprida kunskap om celiaki och skillnaden på laktos-intolerans och mjölkproteinallergi” säger Evelina Svensson, som släppt boken ”Laga för fler utan gluten och mjölk”. Boken som kombinerar mjölk- och glutenfria recept med information om celiaki/glutenallergi, laktosintolerans och mjölkproteinallergi.

Energidrycker förbjuds i Litauen
Litauen blir det första landet inom EU att förbjuda försäljningen av energidrycker till invånare under 18 år. Den nya lagstiftningen beslutades med stor majoritet av landets parlament. Detta enligt italienska Il fatto alimentare.

Gentest för optimal diet?
Kritiken har varit stark mot att använda gentester för att få veta hur man ska äta för att förbättra hälsan. Trots detta tyder en studie vid Lunds universitet på att allt fler är intresserade av dessa tester.

annika unt widell222Skolmatens vänner: Fler kommuner måste ha en plan
En ny undersökning från Skolmatens vänner visar att allt fler kommuner har kostpolitiska program för att säkerställa skolmatens kvalitet. Samtidigt saknar 3 av 10 kommuner fortfarande en plan för skolmaten.
 

brodMer näring till äldre
Näringsrikt bröd kan användas som verktyg för att minska undernäringen i äldreomsorgen. Men hela måltidspusslet behöver också tillgodoses. Det konstaterar man på Brödinstitutet.

Skolbarn äter för lite frukt och grönt
Endast en fjärdedel av svenska barn äter tillräckligt med frukt och grönsaker. Det visar den EU-finasierade studien Pro Greens som genomförts av forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet. ”Det är dags att agera”, kommenterar Agneta Yngve, professor i måltidskunskap vid Örebro universitet.

Per-E-Ljung 1x1-5Viltkött
- viktigt för svenskar
Vid ett seminarium i Almedalen idag presenterar Per E Ljung (foto) från SLU med kollegor en ny undersökning som visar hur viktig tillgången på viltkött är för svenska folket. Ett av syftena med undersökningen har varit att undersöka förutsättningarna för att öka utbudet av viltkött i samhället. Foto: SLU

larsson-christel-2011Europeiska barn äter ett hekto socker om dagen
En omfattande europeisk studie visar att barn i Europa äter tre hekto sockerrika livsmedel per dag och sammanlagt får i sig ett hekto sockerarter. ”Största hälsofaran är att man i tidig ålder vänjer sig vid ett högt intag av sockerrika livsmedel som ger mycket energi men lite näringsämnen”, konstaterar Christel Larsson (foto), professor vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.

GMO-fritt premieras
Arla meddelar att svenska medlemmar i år får 2,6 öre per kilo levererad mjölk i ersättning för att de bara använder GMO-fritt foder till sina kor. Det har Arlas koncernstyrelse beslutat.

Noll procent hästkött i färdigmaten
Den senaste undersökningen som Livsmedelsverket genomfört i spåren av hästköttskandalen har fokuserat på nötkött i färdigförpackad mat och visar att inget av proverna innehöll hästkött. ”Det är självklart så här analysresultaten ska se ut. Samtidigt fortsätter vi som jobbar med kontrollen nu våra aktiviteter för att hindra bedrägerier med mat", kommenterar Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

acancer
Matprojekt ska öka
aptiten hos cancersjuka
Patienterna på onkologiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus har under våren serverats extra goda och näringsrika mellanmål. Syftet har varit att undersöka om tilltalande mellanmål ökar matlusten och aptiten hos cancersjuka.

Jordgubbar15
Svenska bär är säkra
Inför jordgubbspremiären den 27 maj meddelar Bärfrämjandet att man tryggt kan njuta av svenskodlade bär i sommar, då de i genomsnitt ligger under en procent av EU:s gränsvärden för växtskyddsmedel enligt en ny rapport från Livsmedelsverket. Foto: Linus Höök

”Minska fiskets klimatpåverkan”
Enligt beräkningar i en ny nordisk studie skulle koldioxidutsläppen i svenskt fiske kunna minska med 30–60 procent om fisket förvaltades mer effektivt. Studien har letts av Staffan Waldo från SLU.

BildMartinCarlssonFMVitamin D - viktigare än man trott
Vitamin D är viktigt för människan, det har man vetat i 100 år, bland annat genom att brist på vitaminet ger benskörhet. ”Vad man lärt sig på senare år är dess koppling till en rad andra sjukdomar”, konstaterar Martin Carlsson (foto), docent, överläkare och medicinskt ansvarig för klinisk kemi vid Landstinget Kalmar län.

Små barns matvanor i fokus
Totalt 3378 föräldrar med barn under 3 år svarade om hur de resonerar kring sina barns mat och vikt vid Sempers undersökning som genomfördes i bolagets föräldrapanel i april. Ursprunget är att många nyblivna föräldrar oroar sig över om barnet äter lagom och om det väger för mycket eller för lite.

Allt fler hälsomedvetna svenskar
I Svensk Handels konsumentbarometer Köpsuget svarar närmare hälften att de är mer hälsomedvetna i dag än för ett år sedan. En allt bredare majoritet av oss konsumenter tänker på hälsan när vi handlar och hälsotrenden ökar kraftigt, konstaterar man.

KickiFMKicki styr upp
med bättre frukost
Frukostflingor är ett produktområde som innehåller direkt ohälsosamma produkter där vissa jämställs med godis. Detta konstaterar Middagsfrids grundare Kicki Theander som nu erbjuder sin egen Müslikasse där müslin rostas på ekologiska råvaror och får sällskap i kassen av ekologisk fil eller yoghurt samt färskpressad juice utan tillsatser.

Mindre salt på Coop
Coop meddelar att man startat ett projekt med målet att sänka saltmängden i cirka 200 produkter under de egna varumärkena Änglamark, Coop och X-tra. Minskningen kommer att ske succesivt, men redan under våren kommer det att finnas exempel på livsmedel i Coops butiker med sänkt saltmängd.

t20