Forskning & Ingredienser
Mindre berusning
men mer vardagsdrickande
Igår presterades rapporten IQs Alkoholindex 2010-2013. Den visar att trenden för svenskarnas attityd till alkohol går mot en mer återhållsam inställning till berusning samtidigt som vi blir mer benägna att dricka till vardags.
Politiker pratar skolmat
Skolmatens vänner vill se skolmåltiderna högt på agendan inför valet. Därför startade man idag en intervjuserie med partiledarna för att ta reda på var dessa står i frågan.
Nolltolerans för ocertifierad palmolja
Livsmedelsföretagen meddelar idag att dess styrelse har beslutat om ett gemensamt åtagande. Den palmolja som används i svenskproducerade livsmedel ska vara certifierad senast under 2015.
EU-projekt ska öka
odlingen av baljväxter
Projektet Legato är inriktat på framtidens europeiska baljväxtodling och lanseras idag och imorgon i franska Dijon. SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) är svensk partner i projektet.
Lägre blodtryck med vegetarisk kost
Det finns ett tydligt samband mellan att äta vegetariskt kost och en minskning av blodtrycket, jämfört med allätare. Det har ett forskarteam med amerikanska och japanska forskare kommit fram till.
Kosttillskott med vitamin E och selen kan öka risken för prostatacancer
Att ta vitamin E och selen som kosttillskott har inga hälsofördelar - och ökar i vissa fall dessutom risken hos män att drabbas av prostatacancer med hela 20 procent. Det har amerikanska forskare upptäckt.
Forskare: vitamin C kan minska risken för hemorragisk stroke
En normal halt av vitamin C i kroppen gör att man löper mindre risk av att drabbas av hemorragisk stroke. Det visar en mindre studie som gjorts av franska forskare.
Ny fågelinfluensa upptäckt
Kinesiska forskare har upptäckt en ny typ av fågelinfluensa. Man fruktar dessutom att viruset är extra farligt för människor jämfört med tidigare virus som kan ge fågelinfluensa.
Gastric bypass botar diabetes?
Det flesta patienter med typ 2-diabetes tillfrisknar i samband med att de genomför en gastric bypass-operation. En ny studie på grisar, genomförd av en forskargrupp på Lunds Universitets Diabetescentrum, visar att orsaken är det faktum att de insulinproducerande betacellerna blir såväl fler som av bättre kvalitet efter operationen.
Fler drabbas av listeria
Sedan oktober 2013 har antalet fall med listeriainfektion som rapporterats till Folkhälsomyndigheten varit fler än förväntat. Livsmedelsverket vill därför uppmärksamma gravida, äldre och de med nedsatt immunförsvar om vilken mat de bör undvika för att minska risken för infektion.
Polarbröd satsar på vindkraft
Polarbrödskoncernen närmar sig målet att tillföra lika mycket förnybar energi som man förbrukar genom att investera i ännu ett vindkraftverk. Det är koncernens fjärde vindkraftverk som Polarbröds systerbolag Polarkraft nu investerar i, meddelar man.
Nu skärps kraven för nyckelhålsmärkning
Ännu mindre salt och socker och ännu mer fullkorn. Det är några av förslagen till uppdaterade regler för Nyckelhålsmärkningen som nu går ut på remiss, meddelar Livsmedelsverket.
Nu blir det smör i margarinet
I takt med att äkta och ursprungliga produkter som smör ökat i popularitet då allt i hälsodebatten tyder på att de är att föredra jämfört de billigare, processade och ”lättare” alternativen, har margarinet tappat rejält i volym. Livsmedelsjätten Unilever, som tillverkar nästan en tredjedel av världens bordsmargarin och vars vd länge propagerat för att ”mjölkfett dödar”, har därför vidtagit en åtgärd för att få fart på försäljningen av margarin. Detta i form av en ny ingrediens - nämligen smör.
Kan örter bromsa
utvecklingen av diabetes?
Enligt en klinisk studie från University of Chicago kan kinesiska örtmediciner bromsa utvecklingen av typ 2-diabetes vid diagnosen pre-diabetes, dvs. när patienten utvecklat höga blodsockervärden men diabetessjukdomen ännu inte hunnit bryta ut.
Britter är äldre än sin ålder
Den genomsnittlige arbetaren i Storbritannien har en kropp som fysiologiskt sett är fyra år äldre än den faktiska åldern. Anledningen är dålig kost, brist på motion och stress, enligt en studie på uppdrag av hälsoföretaget PruHealth with Vitality.
Dietläsk ökar alkoholhalten
i utandningsluft
Dietläsk gör att alkoholhalten i utandningsluften ökar vid konsumtion av alkohol, jämfört med vanlig läsk. Det har amerikanska forskare upptäckt i en ny studie. Resultaten har nyligen publicerats i tidskriften Alcoholism: Clinical & Experimental Research.
Grönt te misstänks göra blodtrycksmediciner mindre effektiva
Forskare i Japan och Europa har i en mindre studie upptäckt att grönt te verkar göra blodtrycksmediciner mindre verksamma. Studien publicerades nyligen i den välrenommerade tidskriften Clinical Pharmacology & Terapeutics.
Bättre fett i ekomjölk
Samma indikation har man fått från mindre studier i ämnet, men nu har även en större amerikansk studie visat att ekologisk mjölk innehåller mer hälsosamma fettsyror än konventionell mjölk.
Skräckscenario nu verklighet: industriell kloning av djur i Kina
Trots farhågor om djurvälfärd och livsmedelssäkerhet har Kina satt igång och klona djur i industriell skala. I en gammal skofabrik producerar Beijing Genomics Institute 500 klonade grisar om året. Det rapporterar BBC News.
Forskning: Fett ger ungdomar
bukfetma även om de sportar
Skräpmat gör barn överviktiga även om de är aktiva inom någon sport, enligt ny forskning. En studie bland tonåringar, publicerad i Clinical Nutrition, visar att de som åt mest fett hade mer bukfetma, oavsett vilken fysisk aktivitet de kompenserade med.
Forskning: myt om kaffets vätskedrivande effekt motbevisas
Det brukar sägas att kaffe alltid gör att man blir uttorkad genom sin vätskedrivande effekt. Men en ny studie gjord av brittiska forskare säger att så inte är fallet vid måttlig kaffekonsumtion.
Livsmedelsimporten - vi exporterar miljöförstöring utan att betala för den
Nästan 90 procent av det vatten vi använder går till produktion av livsmedel. Forskaren Tony Allan vid King´s College i London anser att vattenförbrukningen måste redovisas av livsmedelsföretagen så att den sanna kostnaden blir känd och att rovdriften stoppas. Det rapporterar tidningen The Independent.
5:2-dieten granskas av forskare
Forskare på Karolinska Institutet gör nu slag i saken. Den omstridda 5:2-dieten som slog igenom under förra året ska nu granskas vetenskapligt.
Kinesiska forskare skapar självlysande grisar
Forskare vid South China Agricultural University i provinsen Guangdong i Kina har skapat grisar som lyser i mörkret. Grisarna ska användas för att utveckla billigare läkemedel för människor. Det rapporterar Daily Mail.
Opastöriserad mjölk
gör en av sex sjuka
Det finns konsumenter som vill hålla på gamla traditioner och konsumera mjölkprodukter gjorda på opastöriserad mjölk. Men det kostar på. En av sex blir sjuka. Det har forskare vid Minnesota Department of Health kommit fram till.
Sötningsmedel under lupp
Dagens konsumenter är mer medvetna kring hälso- och säkerhetsaspekter hos livsmedel och drycker än någonsin. Enligt en ny rapport från internationella undersökningsföretaget Canadean Ingredients är sötningsmedel och deras eventuella hälsofördelar och risker numera ett minst sagt hett ämne, såväl i traditionella som i sociala media.
Kan alkohol förlänga livet?
Forskare vid universitetet i Tel Aviv har gjort en förvånande upptäckt som innebär att exempelvis kaffe kan förkorta livslängden medan alkohol istället kan förlänga livet. Det är telomererna, de yttersta ändarna på våra kromosomer, som påverkas olika av substanserna.
Energidrycker
påverkar hur
hjärtat slår
Friska vuxna personer som konsumerar energidrycker påverkar sitt hjärta att dra samman den vänstra ventrikeln hårdare. Det har tyska forskare upptäckt. Forskarna varnar nu för att den effekten kan utgöra en risk för barn och människor som har problem med hjärtrytmen.
Appen håller koll på din diabetes
Enligt International Diabetes Federation, IDF, lever idag närmare 380 miljoner människor med någon form av diabetes. Svenska bolaget Diabetes Tools har utvecklat en app och online-tjänst, Triabetes, som hjälper människor med diagnosen diabetes att med hjälp av sin smartphone hålla reda på kost, motion, och medicinska värden.
Forskning: Färre måltider
om dagen för diabetiker
En aktuell koststudie vid Linköpings universitet indikerar att en enda stor måltid om dagen istället för flera mindre är mer gynnsamt för personer som lever med diabetes.
Sida 4 av 16