dyrarematelsa Från de fina salongerna
till köksbordet 
Återigen så sitter vi här i de fina salongerna och säger att matens kvalitét och mervärden skall prioriteras framför stora kvantiteter till låga priser. Ena sidan av salongen hävdar att det inte spelar någon roll var maten produceras, utan hur den produceras, och ekologiskt ska det vara till varje pris. Den andra sidan säger att den svenska maten är bäst, och skall ovillkorligen prioriteras över allt annat. Vi är dock alla överens om att matens kvalitet är viktigast av allt. 
 
Utanför de fina salongerna, i närmaste snabbköp, ser verkligheten annorlunda ut. De röda extraprisskyltarna suger in stressade småbarnsföräldrar och studenter i butiken och den billiga maten välkomnar kunderna med en härlig doft av extra pengar i plånboken. Men den lämnar även en besk eftersmak av miljöförstöring, låga löner och exploatering av naturresurser. 
 
Gång på gång, signalerar majoriteten av konsumenterna, genom sitt val av matvaror, att billigast är bäst. Lågpriskedjorna växer sig allt större, och många svenska hem väljer de tyska morötterna för 4.90 kilot, storpacket med lågprischips och köttfärsen märkt med ”Ursprung: övriga länder” framför den miljömärkta fisken och de svenska rotfrukterna. 
 
Saknas kunskap? Saknas information? Saknas insikt om vad valen vi gör i mataffären faktiskt får för konsekvenser för naturen, klimatet och människorna inblandade i produktionen? 
 
Frågan om vi ska ha hållbart producerad mat är redan väckt. Att jordbruket och livsmedelsindustrin påverkar jordens resurser är inte längre någon nyhet. Men nu är det dags att ta frågan till nästa nivå. Det räcker inte att den välutbildade mateliten sitter i sina salonger och tycker fina saker om matkvalitet. 
 
Vi måste ta detta samtal från de fina salongerna och ut i handeln, ut i butikerna, ut till konsumenterna, till skolorna och till köksborden. 
 
För att få en förändring mot en hållbar matproduktion så krävs att jag, när jag sträcker mig efter den billiga köttfärsen, märkt med ”Ursprung: övriga länder”, direkt känner den beska eftersmaken och går vidare till fiskdisken. 
 
Den billiga matens dyra konsekvenser påverkar oss alla. Alla köper vi mat, alla äter vi mat och alla påverkar vi framtiden genom de val vi gör på tallriken. 
 
Elsa Fries
Dyraremat.nu!

 

 
dyrarematlogoDyraremat.nu är en politiskt och ekonomiskt obunden tankesmedja. Vi uppmärksammar den billiga matens dyra konsekvenser. 
 
Mer info och blogg på: www.dyraremat.nu 
 

t20