Märkning & Produktinformation
Livsmedelsverket säger sig ha upptäckt brister på Dafgårds som gäller återkallande och märkning
Beverage Market of Scandinavia AB förbjuds att sälja livsmedel som inte uppfyller märkningskrav
Miljöförvaltningen på Göteborgs Stad har upptäckt att bolaget Beverage Market of Scandinavia AB i Göteborg sålt ekologiska livsmedel utan att vara anmälda till ett kontrollorgan. Därför har myndigheten lagt ett förbud mot bolaget att sälja livsmedel som inte uppfyller märkningskrav.
Rumänien vill att risker med engångsbestick ska anges vid försäljningsställen och på förpackningar
Konsument: kalkon av märket Majas från Hässleholm var från Litauen – men det stod inte på förpackningen
På en förpackning med hel kalkon som nyligen såldes på matbutiken City Gross i Malmö fanns varumärket Majas. Någon ursprungsmärkning angavs inte. När en konsument undersökte saken fann denne att kalkonen kom från Litauen. Tillverkaren Food 4 you i Hässleholm AB tycker inte att ursprungsmärkning behövs då man säger sig ha marinerat kalkonen. Konsumenten anmälde bolaget till Livsmedelsverket. Hässleholms kommun, som tagit över ärendet, menar att eftersom bolaget bara injicerat kalkonen med 1 procent saltlösning så måste det finnas en ursprungsmärkning.
Guldhaven Pelagiska AB rättar till felaktig vikt på förpackningar med Kalix löjrom
Livsmedelsverket har vid en kontroll upptäckt att företaget Guldhaven Pelagiska AB i Kalix räknar in ...
MAX bryter samarbetet med Djurens Rätt om veganmärkning
Som FoodMonitor berättat om tidigare så inledde i dagarna hamburgerkedjan MAX och djurrättsorganisationen Djurens Rätt ett samarbete som omfattade veganmärkning av 11 produkter. Idag bryter MAX samarbetet. Anledningen är en storm mot samarbetet på sociala medier.
Inför obligatorisk märkning av enskilda foderbalar
LEDARE Som FoodMonitor berättat om tidigare så misstänker en grupp hästägare och djurbönder att de blivit utsatta för ett foderbedrägeri av en bonde i Västra Götaland. Balar från bonden ska ha innehållit en stor andel pinnar och annat skräp och luktat ruttet. Bonden nekar bestämt till detta och säger att han misstänker att balar bytts ut. Det inträffade visar på ett branschproblem – foderbalar som inte märks upp av leverantörerna.
Eskilstuna larmar om bristande märkning på Balconi mjuk kaka – svensk grossist riskerar 180 000 kronor i vite
Livsmedelskontrollen på Eskilstuna kommun har skickat ut ett europeiskt livsmedelslarm gällande sex olika smaker av en mjuk kaka från den italienska tillverkaren Balconi. Enligt kommunen utgör produkterna en allvarlig risk för människors hälsa och man hotar nu en grossist i Eskilstuna med totalt 180 000 kronor i vite. Foto: Eskilstuna kommun.
Konsumentverket kritiserar Matsmart
– otillbörlig och vilseledande marknadsföring
Efter det att flera konsumenter anmält sajten matsmart.se, som drivs av Matsmart i Scandinavia AB i Stockholm, så kritiserar nu Konsumentverket bolaget. Det är annonser för produkten Uncle Ben´s Sweet & Sour, som förekommit på Expressen och GT, som fångat myndighetens intresse.
Troll-Gott litade på EMV-kund – visste inte vad som fanns i sin egen godispåse
– utsatte allergiker som handlar på Lidl för fara
Den välrenommerade godistillverkaren Troll-Gott Konfektyr AB i Årjäng har paketerat och levererat godispåsen "Sweet Corner Movie Dreams" till företaget Roelliroelli Confectionery Schweiz HmbH i St. Gallen i Schweiz utan att veta exakt vad den innehöll. Sedan har påsen sedan sålts i butikskedjan Lidl:s butiker i Danmark och Finland under Lidl:s egna varumärke. Nu avslöjas ... Foto: EU-kommissionen.
Definitionen av ”bäst före datum” ändras efter miss av Livsmedelsverkets jurister
Vad är det egentligen som gäller för ”bäst före datum” för livsmedelsprodukter? Enligt den tolkning som Livsmedelsverket hittills gjort ska det vara ”fram till och med” den angivna dagen. Men branschorganisationen Livsmedelsföretagen har påpekat att myndigheten tolkat gällande EU-förordning fel och att det ska vara ”fram till” den angivna dagen. Livsmedelsverket medger nu att deras jurister gjort ett fel och ändrar i sin vägledning. Det skapar problem med onödigt matsvinn och handeln klagar.
Stor andel ekologiskt på Menigo
Menigo meddelar att miljömärkta och ekologiska varor totalt utgjorde 16,9 procent av försäljningen under september vilket tyder på att efterfrågan på ekologiska och miljömärkta varor fortsätter öka stadigt.
Mer svensk ekomjölk
Det kommer att behövas mer ekomjölk i Sverige. Därför höjs tillägget för svenska Arlabönder med ekologisk mjölkproduktion med 17,9 öre per kilo mjölk.
Mjölkens ursprung blir tydligare
Arla fyller 100 år och lanserar i samband med det en ny ursprungsmärkning för svenska mejeriprodukter. Alla produkter märkta med den blågula Sverigekannan ska vara gjorda på 100 procent svensk mjölk från Arlagårdar. Sverigekannan införs successivt i takt med övriga förpackningsförändringar, meddelar man.
Stark ökning för Fairtrade
Enligt Fairtrades årliga kännedomsundersökning återspeglas intresset för Fairtrade-märkt även i försäljningen. På tre år har försäljningsvärdet av Fairtrade-märkta varor mer än fördubblats och uppgår 2014 till över 2,7 miljarder kronor.
Projekt för hållbarare restauranger
Samarbetsprojektet och nätverket Hållbara Restauranger lanserar nu en verktygslåda för restauranger som vill arbeta mer strukturerat med hållbarhetsfrågor, meddelar man. Fokus ligger på områdena mat, miljö & klimat, reko, kommunikation och ekonomi.
Öl i ny kostym
Arboga Bryggeri har till våren inlett en successiv uppdatering av sina ölsorters design. I maj ska hela sortimentet fått nya kläder, meddelar man.
Många fler
ekogrisar i år
Det KRAV- ekologiska grisköttet har inte räckt till på långa vägar under året som gått och har utgjort knappt 1 procent av den totala svenska grisuppfödningen. Nu tycks det dock ha lossnat, konstaterar Carina Andersson (foto), vice ordförande i föreningen Jord på Trynet. Foto: Linus Höök
Nytt pris till bästa eko-butiken
På Dagligvarugalan i september kommer livsmedelsbranschen för första gången utse Sveriges bästa eko-butik. Redan nu går det bra att nominera butiker som stimulerar konsumenter att göra ett ekologiskt val, meddelar det ekologiska företaget Urtekram, som är sponsor till priset.
Nej även till certifierade jätteräkor
Nu börjar ASC-certifierade, odlade jätteräkor dyka upp i butikerna. Men certifieringen av odlade jätteräkor har så stora brister att Naturskyddsföreningen fortfarande uppmanar konsumenter att säga nej till dessa.
Klimatsmarta räkor
genom nytt samarbete
Findus och företaget Vegafish har tecknat avtal om samarbete. Bland annat innebär detta att Vegafish ska sjösätta en anläggning för klimatsmart odlade räkor och jätteräkor hos Findus i Bjuv.
Rekordjul för KRAV-skinka
Det kommer att finnas tio ton KRAV-märkt julskinka till försäljning i år, vilket är en ökning med 67 procent jämfört med 2013. ”Det är ett riktigt glädjande all-time-high", säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.
Mer grönt ljus för fisken
Axfood har tecknat avtal med WWF om samarbete kring hållbart fiske. Syftet är att förbättra miljön i havet och som ett led i det se till att Axfood ska klara sitt mål att sälja hållbara fiskprodukter i kedjorna Willys, Hemköp och Axfood Snabbgross, meddelas idag.
Nya märkningsregler till jul
Den 13 december får vi en ny märkningslagstiftning för livsmedel, meddelar branschföreningen Livsmedelshandlarna idag. Informationsförordningen är namnet och de nya reglerna kommer att påverka såväl livsmedelsproducenter som livsmedelshandlare.
Ekomässan slår upp portarna
På söndag drar Nordens största ekomässa igång på Malmömässan. På organisationen KRAV är man övertygad om att den växande mässan kommer att ge exportmöjligheter för svenska företag.
Märkningen avgör hur tomaten smakar
Olika märkningar på mat påverkar konsumentens smakupplevelser. Effekten av märkningar som signalerar olika typer av förtroende, som ursprungsland eller ekologisk produktion, är stor. Det visar en avhandling som forskaren Fredrik Fernqvist lägger fram den 10 oktober vid SLU i Alnarp.
Kraftig försäljningsökning
för ekologiskt sortiment
Under första halvåret 2014 ökade den totala försäljningen av ekologiskt och KRAV-märkt med 30 procent. Ökat intresse för hälsosam mat som inte besprutats med kemiska bekämpningsmedel är några av de främsta förklaringarna till försäljningsboomen, enligt organisationen KRAV, som också konstaterar att den svenska försäljningsutvecklingen hittills under året är unik jämfört med andra länder med betydande försäljning av ekologiskt.
Sida 1 av 5