a2xhonung
Ny, skonsam ekohonung
Saltå Kvarn meddelar att man nu lanserar en ekologisk honung som är framtagen på ett extra skonsamt sätt. Ingen upphettning av honungen sker, för att bevara så mycket som möjligt av enzymer, mjölksyrebakterier, näringsämnen och andra nyttigheter i den råa honungen. Det vanliga inom honungsproduktion är annars att man värmer upp honungen i flera omgångar, meddelar företaget.
 
Att Saltå Kvarns honung även är ekologisk innebär bland annat att det inte är tillåtet att vingklippa bidrottningen för att förhindra att bina svärmar, och att inga kemiska bekämpningsmedel får förekomma vid eller i närheten av bikuporna.
 
Honung är nyttigt, påpekar saltå kvarna. Den innehåller bland annat vitaminer, mineraler och antioxidanter, har lägre GI-värde än socker samt smakar dessutom sötare än socker. Honung innehåller ett stort antal substanser, omkring 200, och har använts av människor i tusentals år, både som sötningsmedel och som mångfasetterat läkemedel. Honung anses bland annat ha antiinflammatoriska effekter, motverka tillväxt av bakterier och virus, vara bra mot förkylningar, verka lugnande och även fungera effektivt som sårbehandling med mera.
 
Saltå Kvarns honung är producerad av Lugnets Bigårdar i Sörmland. Gården drivs av Niklas Nyström som vid ett studiebesök med sin dotters skolklass hos en biodlare blev förälskad i det han såg, lämnade sitt arbete inom IT-branschen för att bli biodlare på heltid.
 
Saltå Kvarns honung är Krav-märkt och finns i glasburkar om 350 och 700 gram.
 
/FoodMonitor

t20