Coop vann fikatävlingen
Med nästan 75 000 deltagare tog Coop, för andra året i rad, hem titeln som största fikaarrangör i Fairtrade Challenge 2011. I kategorin bästa enskilda butik vann, Maxi Ica Stormarknad Bergvik i Karlstad, även dem för andra året i rad. Detta enligt ett pressmeddelande från Fairtrade Sverige.
 
– Det är fantastiskt att Coop har lyckats vinna Fairtrade Challenge två gånger i rad. Det visar på ett stort engagemang hos våra medarbetare. Vi vill också tacka alla kunder och medlemmar som slöt upp och fikade och samtidigt visade sitt stöd i denna viktiga fråga, säger Jan Kahlin, kedjechef för Coop Konsum.
 
Maxi Ica Stormarknad Bergvik bjöd 2 521 personer på Fairtrade-fika under fikadagen och vann därmed för andra året i rad pris för största fika i enskild butik.
 
– Vi känner en stolthet i att vinna detta pris och kunna bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor i utvecklingsländerna! Att samtidigt leva i en Fairtrade-City känns som ett bevis på att vi i Karlstad är duktiga på Fairtrade och vet vilken skillnad certifieringen Fairtrade gör, säger Susanne Welin, Maxi Ica Stormarknad Bergvik.
 
Fikatävlingen är en del av Fairtrade Sveriges årliga kampanj Fairtrade Fokus. Årets kampanj blev den största hittills. Konsumenten har i år fått möta Fairtrade i allt från rikstäckande reklamfilm till hundratals aktiviteter i dagligvaruhandeln och ute på stan. I över 1 000 butiker har man utökat utbudet och exponeringen av Fairtrade-produkter, anordnat butiksprovningar och fikapauser.
 
– Coop vill bidra till bättre levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Därför arbetar vi löpande med att utöka vårt utbud av Fairtrade-märkta varor, säger Per Rosengren, direktör hållbar utveckling på Coop.
 
– Vi välkomnar dagligvaruhandelns ökade engagemang för Fairtrade och etisk konsumtion. Vi hoppas att det leder till att fler produktgrupper än Fairtrade-märkt kaffe och bananer lyfts fram i butikshyllan, som till exempel kryddor, te, ris, blommor, nötter, säger tf generalsekreterare Emma Rung.
 
Landets Fairtrade City-kommuner utmärkte sig när det gällde fikadeltagare per capita. Värmland representerades här även av Munkfors kommun som tilldelades pris för fikatätaste kommun.
 
/FoodMonitor

t20