Fyra ton nitritfri julskinka
I år finns det cirka 150 ton julskinkor från svenska KRAV-grisar att köpa i Axfoods och Coops butiker, men eftersom tillsatsen nitrit används så säljs de med EU-ekologisk märkning. Cirka fyra ton av KRAV-grisarnas julskinkor är nitritfria och kan därför säljas med KRAV-märket, meddelar organisationen.
 
KRAV presenterar årets julskinkeguide. Den visar att det finns cirka fyra ton nitritfri KRAV-märkt julskinka att köpa i en handfull butiker runt om i Sverige.
 
KRAV meddelar att konsumenter hör sig varje år med samma fråga: var man kan köpa KRAV-märkt julskinka. Svaret de får är att en majoritet av julskinkor från svenska KRAV-grisar säljs med EU-ekologisk märkning eftersom de innehåller tillsatsen nitrit.
 
– Vi är glada över att många konsumenter hör av sig till oss och vill köpa KRAV-märkta julskinkor och att det finns butiker som säljer. Nästa jul hoppas vi att ännu fler av KRAV-grisarnas julskinkor framställs utan nitrit och blir KRAV-märkta, säger Lars Nellmer, VD för KRAV.
 
Nitrit tillsätts i julskinkor och charkprodukter för att hållbarheten ska bli längre och för att köttet ska få en rödare färg. Nitrit är en tillsats som KRAV inte tillåter eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ha hälsoskadliga effekter (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magsäcken).
 
– Våra KRAV-godkända julskinkor från Jord på Trynets grisar rimmas i en saltlake med nitritfritt salt och en dutt socker såsom min mormor gjorde. Det behövs inga andra tillsatser för att få en naturlig, smakrik julskinka, säger Benny Melin på företaget Melins Kött.
 
/FoodMonitor

t20