griljeradjulpressMånga vill ha ekoskinka
En konsumentundersökning från YouGov på uppdrag av föreningen Jord på Trynet visar att fyra av tio tycker att det är viktigt att skinkan är ekologisk men bara 5 procent avstår helt från att köpa skinka om det inte finns ekologisk att tillgå. Foto: Linus Höök
 
1018 konsumenter tillfrågades om julskinka inför den förestående julhelgen. 71 procent att det är viktigt att julskinkan kommer från djur som haft det bra. 35 procent anger att de köper mer ekologiskt kött nu jämfört med för ett år sedan.
 
38 procent väljer helst ekologisk skinka. Var tredje konsument tycker det är svårt att hitta ekologiskt griskött i butiken. Men bara 5 procent avstår helt från att köpa skinka om det inte finns ekologisk. För 45 procent av konsumenterna spelar det ingen roll om skinkan är ekologisk eller inte och 7 procent väljer helst vanlig julskinka.
 
De allra flesta, 60 procent, köper helst färdigkokt skinka, varav 15 procent helst köper ekologisk, enligt undersökningen.
Att de flesta ekologiska julskinkor, i likhet med vanliga julskinkor, behandlas med nitrit och därför inte får märkas med KRAV-märket trots att grisarna fötts upp på KRAV-gårdar vet bara 4 procent. Hela 86 procent uppger att de har dåliga eller inga kunskaper om detta.
 
– KRAVs regelverk kring nitrit gör att bara en bråkdel av julskinkorna från KRAV-uppfödda grisar kan KRAV-märkas. Det gör det svårare för konsumenterna att hitta skinka från våra utegrisar, säger Mats Schörling, KRAV-grisuppfödare och ordförande i Jord på Trynet.
 
– Vi måste bli bättre på att marknadsföra våra betesgrisar. För att vara säker på att få skinka från en svensk utegris med sommarbete får man läsa på innehållsförteckningen där det i så fall ska stå KRAV-godkänd råvara. På skinkor från Svenskt Butikskött och Änglamark finns även Jord på Trynets logotyp, säger Mats Schörling.
 
/FoodMonitor

t20