Netto´s prissättning får kritik
Butikskedjan Netto sätter ett pris på skyltarna i sina butiker. Men när man kommer fram till kassan gäller ibland ett annat pris. Det påstår en konsument som anmält bolaget till Konsumentverket.
 
"Det händer ofta att priset som står på hyllkanten inte stämmer med det som man får betala. Eftersom de bara skriver priset och inte märker på varan så är det ibland omöjligt att veta vilken produkt det är som det gäller", skriver konsumenten i en anmälan till Konsumentverket.
 
Konsumenten besökte enligt egen utsago Nettobutiken i Ljungby och köpte en förpackning med 500 gram hallon. Enligt prisinformationen på frysboxen skulle hallonen kosta 15 kronor.
 
Men väl framme i kassan ville Netto ha 19.95 kronor för hallonen. När kunden protesterade säger personalen enligt uppgift att priset på frysboxen gällde hallon som inte fanns i butiken på grund av platsbrist.
 
Enligt kunden händer det ofta att Netto sätter ett pris på varorna i butik och tar ut ett annat pris i kassorna.
 
"Varor jag har reagerat på är ost, kyckling och fläskytterfile", skriver denne.
 
Konsumentverket har inlett en granskning av ärendet och anser att den aktuella anmälan kan tyda på att Netto brutit mot både prisinformationslagen och marknadsföringslagen.
 
"Genom att på hyllkanten ange ett annat pris än vad konsumenten får betala i kassan, alternativt ange priset på ett otydligt sätt anser Konsumentverket att Netto´s prisinformation i detta fall strider mot 10 § PIL och samt är vilseledande enligt 10 § MFL", skriver myndigheten i ett brev till Netto.
 
FoodMonitor har trots upprepade försök inte lyckats nå ansvariga för Netto. Bolaget vägrar även att lämna ut telefonnummer eller koppla vidare samtal till den berörda butiken.
 
HÅKAN FRISELL
 

t20