carnaroliochsvartrisNya, ekologiska riser
Saltå Kvarn har uppmärksammat att det finns ett växande intresse för extra kvalitet och variation på riser i matlagningen. Därför lanserar bolaget nu två ekologiska gourmet-riser från norra Italien. Ett naturligt svart ris och ett nytt risottoris som ska ha extra bra risottoegenskaper.
  
Saltå Svart Ris är av den exklusiva sorten Venere, som är en naturlig korsning av två inhemska rissorter i Po-dalen, och som bara odlas av ett fåtal licensierade odlare. Det är ett fullkornsris med fyllig och något nötig smak, och det är rikt på vitaminer, antioxidanter och mineraler. Riset behåller sin dekorativa och helt naturligt svarta färg även efter kokningen, enligt Saltå Kvarn.
 
Saltå Carnaroli heter ett exklusivt risottoris från provinsen Vercelli i norra Italien. Jämfört med andra risottoriser innehåller Carnaroli mer stärkelse och riskornen är större och har en bra absorberingsförmåga.
 
Enligt Saltå Kvarn var Carnaroli-riset tidigare inte så vanligt bland risodlare pga lägre produktivitet. Men risets fina egenskaper gjorde att ett antal kända kockar i Italien ökade dess popularitet. Responsen från svenska kockar som provat Carnaroli-riset är också mycket positiv. Saltå Carnaroli är främst ett risottoris, men tack vare att riskornen håller formen och inte klibbar ihop passar det också till andra rätter, inklusive sallader.
 
Båda de nya riserna från Saltå Kvarn är Krav- och Eko-märkta.
 
/FoodMonitor 

t20