Coca-Cola och Pepsi ändrar recept för att undkomma cancervarning
Läskjättarna Coca-Cola och Pepsi vill undvika att deras koladrycker tvingas bära en cancervarning i USA. Läsken innehåller färgämnet 4-MEI i för höga halter. Därför ändrar bolagen nu sina recept på den marknaden. Det är ännu oklart om svenska produkter kommer att påverkas.
 
"Coke Company arbetar tillsammans med sin leverantör av ingrediensen med att få ner halterna av 4-MEI, inte för att det innebär fara för hälsa utan för att möta kraven som ställs i Kalifornien. Jag vet inte om detta kommer påverka halterna i det koncentrat som vi använder här i Sverige", säger Peter Bodor, informationsdirektör, Coca-Cola Enterprises Sverige AB.
 
Den senaste tiden har larmen duggat tätt i amerikanska medier om att de koladrycker Coca-Cola och Pepsi-Cola tillverkar innehåller höga halter av den misstänkt cancerogena kemikalien 4-MEI, eller 4-methylimidazole som är det kemiska namnet. Det är 4-MEI som ger kolan sin karakteristiska färg.
 
"Coke och Pepsi, med överinseende av FDA, utsätter miljoner amerikaner för en kemikalie som orsakar cancer", säger Michael F. Jacobson, talesman för konsumentorganisationen CSPI.
 
Enligt en larmrapport som CSPI nyligen skickat ut tror många konsumenter att färgen på kolorna kommer från socker som karamelliserats, precis som i en stekpanna. Men enligt Michael F. Jacobson är verkligheten en annan.
 
"Färgen är helt och hållet kosmetisk och tillför inte något till smaken. Om bolagen kan tillverka ett brunt färgämne som inte är carcinogent så borde de använda detta istället. Om inte borde FDA förbjuda bolagen att använda 4-MEI." 
 
Enligt kemiska analyser som CSPI låtit utföra så innehåller Coca-Cola och Pepsi´s kolor mycket högre halter av 4-MEI än vad lagstiftningen i Kalifornien tillåter.
 
CSPI uppskattar att den 4-MEI som finns i Coke och Pepsi orsakar cirka 15 000 cancerfall bara i USA varje år.
 
Enligt Peter Bodor baseras inte CSPI's rapport på vetenskapliga fakta. Istället hänvisar han till den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA.
 
"EFSA bekräftade säkerheten av caramel colouring senast i Mars 2011, efter en noggrann genomgång av vetenskaplig litteratur i ämnet, och sa att 4-MEI i dessa produkter inte utgör en hälsorisk", säger han i en kommentar.
 
Det amerikanska livsmedelsverket, FDA, håller med. Enligt ett uttalande säger myndigheten att ”en person skulle behöva dricka mer än tusen burkar kola på en dag för att komma upp i nivåer som orsakar cancer i försöksdjur”.
 
HÅKAN FRISELL
 
Läs CSPI´s rapport här (extern länk, CSPI)!
 

t20