fbmFairtrade ökade 17 procent
Trots att handeln som helhet stod stilla ökade försäljningen av Fairtrade-märkta varor i Sverige med 17 procent under 2011 till 1,2 miljarder kronor. Detta enligt ett pressmeddelande från Fairtrade Sverige.
 
Enligt Handelns utredningsinstitut (HUI) har handeln i stort bara ökat med 0,8 procent under 2011. Samtidigt har försäljningen av Fairtrade-märkt under samma period ökat med över 17 procent. Svensken handlar idag Fairtrade-märkta produkter för i genomsnitt 129 kr.
  
Det är i år 15 år sedan Fairtrade certifierade den första produkten på den svenska marknaden och fem år sedan Fairtrade på allvar tog plats i hyllan i dagligvaruhandeln. Över 1300 produkter finns nu på den svenska marknaden, vilket är 500 fler än för tre år sedan. Fairtrade-märkt syns i allt fler miljöer, inte bara i traditionella matbutiker utan också på restauranger, hotell, caféer, arbetsplatser, i fack- och servicehandeln, konstaterar Fairtrade Sverige.
  
– Out-of-home står i år för första gången för över 50 procent av försäljningen av Fairtrade och många stora företag fattar beslut om att enbart servera Fairtrade-märkt till sina gäster och anställda. Nu gäller det för dagligvaruhandeln att lägga i en ny växel och möta den ökande efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter, säger Morgan Zerne, vd för Fairtrade Sverige.
  
Fakta: Enligt en färsk undersökning från TNS SIFO känner 70 procent till Fairtrade och sju av tio köper redan idag minst en Fairtrade-produkt i månaden. Undersökningen visar tydligt att konsumtionen kommer fortsätta att öka. Hälften av dem som känner till Fairtrade uppger att de kommer köpa mer Fairtrade-märkt under det närmaste året.
  
/FoodMonitor

t20