Mängder av ägg slängs i onödan
I andra EU-länder förvaras ägg i rumstemperatur vilket ger kortare hållbarhet. Därför finns en gemensam EU- regel om 28 dagars bäst före-datum. Detta trots att äggen, om de förvaras i kyla som de till största delen gör i Sverige, håller god kvalitet minst en månad till. Dessutom får inte äggen vara kvar i hyllorna senare än 7 dagar före bäst före-datum. En mycket olycklig EU-regel, anser Konsumentföreningen Stockholm som tillsammans med Svensk Dagligvaruhandel genomfört en undersökning om hur ägg förvaras i butik och i hemmen, och som nu uppmanar Livsmedelsverket att snabbt få till en ändring av regeln.
 
Enligt undersökningen innebär EU-regeln och märkningen att mängder av ägg slängs i onödan i de svenska hemmen.
 
– EU regeln kan möjligen vara bra för andra länder, men i Sverige leder det till att ägg av prima kvalitet slängs. Vi vill att Livsmedelsverket lägger stort krut på att få till stånd en ändring av gällande regelverk. Mat av god kvalitet ska inte kastas! Lagen är ett bra exempel på när regler inte ska vara gemensamma för EU länderna, för vi har olika sätt att förvara mat säger Thomas Svaton, vd Svensk Dagligvaruhandel, i samband med ett pressmeddelande.
 
– Vår undersökning visar att en av fem tillfrågade svenskar slänger ägg på bäst före datum och att hälften inte tror att äggen håller sig fräscha mer än 1-2 veckor efter bäst före datum. Ägg i kallt kylskåp, + 5 grader är en bra kylskåpstemperatur, håller många veckor längre. Men det är inte lätt att veta när bäst före datumet är satt helt uppåt väggarna säger Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm.
 
Svensk Dagligvaruhandel och Konsumentföreningen Stockholm gör nu gemensam sak och uppmanar Livsmedelverket att arbeta snabbt för att regelverket ändras.
 
Fakta: Frågor kring förvaring och hållbarhet på ägg har besvarats av 1000 personer i en undersökning av Novus som KfS och Svensk Dagligvaruhandel beställt. Enkäten var webbaserad och utfördes under mars 2012. Resultatet finns sammanställt i rapporten ”Förvaring av ägg - en enkätundersökning” som nås
via denna länk

Äggfrågan togs också upp under Anna Maria Corazza Bildt´s seminarium "Basta till Matsvinnet" i Stockholm förra veckan. Se FoodMonitors rapport från detta seminarium via denna länk

/MATS HOLMSTRÖM

t20