ejmundsgardimg_0683
Snart klimatcertifierat nötkött
i butikshyllorna
Inom två veckor ska det första klimatcertifierade nötköttet nå den svenska dagligvaruhandeln. Det meddelar certifieringsorganisationen Svenskt Sigill idag. Första leverantör ut är Ejmunds gård på Gotland.
– För oss är det viktigt att göra vad vi kan för att minska nötkreaturens klimatpåverkan, säger Odd Norman på Ejmunds gård.
 
Ejmunds gård ligger vid Roma Kloster i mellersta Gotland. Gården har cirka 700 djur av raserna Angus, Hereford, och Simmental. Betesmarkerna består delvis av naturbeten.
 
– Vi har goda förutsättningar för att klara klimatkraven, men det är ändå ett stort jobb att bli certifierad och man ska dokumentera sina åtgärder så att de kan kontrolleras, säger Maud som sköter det mesta av pappersarbetet.
 
Världsproduktionen av nötkött utgör enligt många bedömare en stor belastning på klimatet. Idisslare producerar stora mängder metangas. Men det är också stora skillnader mellan köttproducenterna.
 
– Skillnaderna mellan bästa och sämsta gård är stora ur klimatsynpunkt. Men bara de bästa klarar klimatreglerna. För Ejmunds gård, som redan tidigare hade en bra produktion, handlar det kanske om 100 ton i minskade utsläpp av CO2, för andra om betydligt mer, säger Christel Cederberg, Institutet för Miljö och Bioteknik.
 
/FoodMonitor
 
Foto: Svenskt Sigill. 
 

t20