MinnaHellmanNya appar ger tydligare produktinfo
Information om produkterna blir allt viktigare för konsumenten. Samtidigt har producenterna begränsad yta att förmedla informationen på vilket resulterar i svårtydda bokstavskombinationer, förkortningar och symboler. Därför har Konsumentföreningen Stockholm nu tagit fram två appar för att underlätta, en om tillsatser och en om symboler. ”Vi har inriktat oss på vad konsumenten vill veta, det är skillnaden jämfört med andra, liknande appar”, kommenterar Minna Hellman (foto), projektledare KfS.
Minna Hellman ger exempel på konsumentnyttan med de nya apparna:
– Om man till exempel undrar vad E160e betyder, så vill man nog veta lite mer än att namnet är Beta-apo-8’-karotenal. Den informationen har man inte så stor användning av. Vi förklarar vad tillsatsen används till, hur den framställs, om den har animaliskt ursprung och om det finns några kända hälsorisker kopplade till den. Det tycker vi är konsumentnytta, förklarar hon.
Tillverkarna vill också ofta förmedla information med hjälp av symboler, t ex miljömärkningar. Därför finns nu också appen som förklarar vad dessa olika symboler betyder. I vissa fall innebär symbolen att produkten kommer från en verksamhet som är kontrollerad av ett oberoende certifieringsorgan, i andra fall är det symboler som tillverkarna själva tagit fram. Som konsument kan det vara svårt att veta skillnaden.
– Vi vet att många konsumenter uppskattar symboler och liknande men det kan vara svårt att hålla reda på allt. Men med rätt app i telefonen är det inte längre så svårt, konstaterar Minna Hellman.
Fakta: Apparna finna i App Stroe och Google Play. Saknas smartphone kan de också nås via KfS hemsida 
/Mats Holmström

t20