morganzerneFairtrade passerade miljardgränsen
Fairtrade-märkta produkter i Sverige ökade med 18 procent under 2010 och uppgår för första gången till över en miljard kronor i konsumentvärde. ”Detta är framförallt goda nyheter för odlare och anställda i utvecklings­länder, som idag dessutom påverkas av de kraftigt stigande matpriserna världen över”, säger Morgan Zerne (foto), VD, i ett pressmeddelande.
  
Samtidigt visar en nyligen genomförd konsumentstudie från TNS SIFO att också finns stor potential för ökad efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter.
  
”Detta är en symbolisk milstolpe som också visar på att fler företag och konsumenter i allt högre utsträckning väljer Fairtrade-märkt”, säger Morgan Zerne.
 
Försäljningen ökade med totalt 18 procent under 2010, jämfört med året innan. Kategorin "choklad, kakao och drickchoklad" står för den största försäljningsökningen – 60 procent – och bananer är den produktgrupp där Fairtrade-märkt når störst marknadsandel – 6,9 procent.
  
Drygt hälften av försäljningen av Fairtrade-märkta produkter sker i dagligvaruhandeln. Den andra knappa hälften sker till exempel på arbetsplatser, hotell, caféer och restauranger. 73 procent av allt Fairtrade-märkt kaffe säljs just utanför dagligvaruhandeln, vilket bland annat kan förklaras av ett starkt engagemang för etiska frågor bland Sveriges Fairtrade City-diplomerade kommuner, enligt pressmeddelandet från Fairtrade.
  
/FoodMonitor 

t20