Hagfors kommun stoppar sitt
egna olagliga flaskvatten
Det kommunala vattenverket i Hagfors har under en längre tid producerat ett kolsyrat flaskvatten kallat Ullenvatten. Men nu stoppar kommunens egna miljö- och byggnämnd flaskan och hänvisar till en EU-förordning.
 
Kommunen har enligt uppgift delat ut 140 flaskor med Ullenvatten under näringslivsdagen Hotspotdagen vid Karlstads Universitet i april. Det upptäckte miljö- och byggnämnden som nu förbjuder verksamheten.
 
"Hagfors kommun genom kommunstyrelsens tekniska utskott förbjuds att släppa buteljerat vatten producerat vid Ullenverket på marknaden. Beslutet gäller omedelbart även om det överklagas”, meddelar nämnden kommunstyrelsens tekniska utskott som har ansvaret för vattenverket, i en skrivelse.
 
Hagfors nytillträdde tekniske chef Kennet Eriksson är ångerfull idag.
 
”Ingen skugga över personalen, det är jag som i min okunnighet gjort fel. Vi skulle inte ha gjort de där flaskorna men nu ska vi inte göra något mer vatten förrän vi löst det enligt det regelverk som finns”, säger han till tidningen NWT.
 
Hagfors har ett ovanligt gott drickvatten som kommunen är stolt över.
 
Totalt har kommunen producerat 1 000 flaskor med Ullenvatten om året. En speciell automat har använts för tappning. Etiketter och korkar har satts på för hand.
 
Men i och med att miljö- och byggnämnden upptäckt att alla EU-regler för märkning och hygien inte följts av vattenverket måste produktionen upphöra.
   
Samtidigt gör nämnden klart att om vattenverket uppfyller kraven i enlighet med EU-reglerna så kan förbudet komma att hävas.
 
/FoodMonitor
 

t20