citygrosssvensktkottmarkning
Svenskmärkning av chark
– City Gross först ut
Butikskedjan City Gross går före igen. Denna gång gäller det svenskmärkning av charkuterivaror, i samarbete med branschorganisationen Svenskt Kött och LRF. Märkningen ska göra de Svenska bönderna mer konkurrenskraftiga.
”Märkningen är bra eftersom den gör det lättare för konsumenter att göra medvetna val av charkuterier med svenska råvaror. Vi säljer endast färskt svenskt kött och tycker att allt som gynnar svenska råvaror är av godo”, säger Peter Lund, VD för Bergendahls Food som äger City Gross.
  
Enligt branschorganisationen Svensk Kött var City Gross först ut med en ansökan om att få använda märkningen. Redan från och med nästa vecka ska butikkedjans kunder erbjudas svensk bacon med den nya märkningen under varumärket Favorit Bacon. Under hösten planerar bolaget att successivt öka antalet märkta produkter.
 
"Vi ser detta som en nystart för svenskproducerat kött i charkdisken och vi hoppas att det kan innebära början till en vändning för djurbönderna. Märkningen står för 100 procent svenskt kött från gård till bord", kommenterar Maria Forshufvud VD för branschorganisationen Svenskt Kött.
 
Märkningen är enligt City Gross ett led i bolagets strävan att förbättra de ekonomiska villkoren för de Svenska bönderna.
 
”Den nya märkningen ligger i linje med Bergendahls Food initiativ att betala en krona per kilo svenskt griskött man köper direkt till bönderna. Märkningen och den så kallade Griskronan är angelägen, eftersom andelen svenskt griskött minskat de senaste 30 åren. Att behålla det svenska köttet är viktigt eftersom det innebär en större möjlighet för svenska konsumenter att påverka foder, miljö och djurhållning än vad som är fallet med till exempel utländska grisfarmer”, skriver bolaget i en kommentar.
 
/FoodMonitor
 

t20